Tudomány

Digitalizálják a Holt-tengeri tekercseket

A nagy felbontású felvételeket hamarosan ingyenesen tanulmányozhatja bárki, akinek internetes hozzáférése van.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A projekt 2008-ban indult az IAA és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központja közötti együttműködésben. A jövő év elején helyezik üzembe a hivatal laboratóriumaiban azokat a korszerű képalkotó berendezéseket, amelyekkel a harmincezer töredék mindegyikéről nagy felbontású felvétel készül, és ezek felkerülnek az internetre.

Az eredeti szövegek mellett a fordítás is elérhető lesz.

“A felvételek minőségileg egyenértékűek lesznek a tekercsek fizikai valójával, ezáltal nem kell e páratlan dokumentumokat újra és újra kitenni a fény hatásának, vagyis megóvhatjuk őket a jövő nemzedékek számára” – hangsúlyozza a hivatal.

Az IAA szerint az új technológia révén “életre kelthetik” az évszázadok során elhalványult írásjeleket, ezáltal előmozdíthatják a XX. század egyik legfontosabb régészeti felfedezésével kapcsolatos kutatásokat.

HOLT-TENGERI TEKERCSEK

Az első holt-tengeri tekercseket 1947-ben fedezte fel egy barlangban egy fiatal beduin pásztor, aki elbarangolt birkáit kereste.

A Kr. e. 250 és Kr. u. 70 közötti időből származó 900 tekercsre 1947 és 1956 között 11 barlangban bukkantak a Holt-tenger nyugati partján. A legismertebbek közülük a kumráni tekercsek, amelyek egy ősi település romjai közelében, Hirbet Kumránban kerültek elő, Jerikótól 15 kilométerre délre.

A tekercseket vélhetően az esszénusok, egy szigorú és elszigetelt zsidó szekta tagjai írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik