Tech

Már vezetésben is jobb a Google

A cég önjáró autói már félmillió, ráadásul balesetmentesen megtett kilométerhez közelítenek - ezzel az eredménnyel már biztonságosabbak az átlagos embernél.

A Google a hét elején számolt be arról, hogy “nagyjából” tucatnyi robotpilótája együtt már 300 ezer mérföldnél is többet tett meg. Persze a távolságon kívül az is igazi teljesítménynek számít, hogy az önműködő autók egyetlen balesetnek sem voltak okozói – pontosabban ha történt is baleset, az az emberi sofőr hibája volt.

Persze halkan megjegyeznénk, hogy a Google elemi érdeke autóit balesetmentesen “tartani”, hiszen az új technológia bevezetését egy tökéletesnél rosszabb minősítés bizonyára nem segítené.

Amennyiben hihetünk a Google bevallásának, a Mashable számításai szerint a robotpilóták majdnem kétszer jobban teljesítenek az utakon, mint az átlagos emberi sofőrök. Igaz, ezek az önjáró gépjárművek nem ismerik még a magyarok utait, a magas fekvőrendőröket, a mély kátyúkat, a fákkal eltakart és az építkezésről hátramaradt közlekedési táblákat.

S bár valószínűleg nem a magyarokra gondolt Chris Urmson, a projekt vezető mérnöke, de saját bevallása szerint is van még mit tanulniuk a robotpilótáknak. “Még el kell sajátítsuk a hófedte utakat, az építkezések ideiglenes jelzéseit és egyéb, cselesebb szituációkat, melyekkel a sofőrök nap mint nap találkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik