Tech

Kézírás helyett szemmozgás

Olyan rendszert dolgozott ki egy francia kutató, amivel szem mozgásával lehet írni és rajzolni a számítógép képernyőjén.

Jean Lorenceau, a francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) agy- és gerincvelő intézetének kutatója elmondta: többek között amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS, az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó betegség) szenvedő betegekkel foglalkozik. Ezek a páciensek elveszítik végtagjaik mozgatásának és a nyelésnek a képességét, és gyakran csak a szemüket tudják mozgatni.

A kifejlesztett rendszer egyelőre még kereskedelmi forgalomban nem kapható prototípus -– számítógépes képernyő formájában egy tiszta lapot kínál a paciensnek, amelyen szemének mozgatásával folyóírással írhat vagy rajzolhat. A rendszer az oculometer nevű, már ismert készülékre épül, amely kamera segítségével érzékeli a szem mozgását. Már léteznek szemmel való írást szolgáló készülékek, de ezekkel csak betűket vagy szavakat lehet kiválasztani a képernyőn.

A nehézségeket az okozta, hogy a szem nem képes sima, rendszeres mozdulatokat tenni statikus háttéren. Minden kísérlet szaggatott, rendszertelen rángásokba torkollik, amelyek alkalmatlanok írásra vagy rajzolásra. A sima mozdulatok elérése érdekében Jean Lorenceau az amerikai Stuart Anstis által 1970-ben felfedezett, Phi-jelenség néven ismert optikai csalódáshoz folyamodott. A Phi-jelenség akkor következik be, amikor két egymástól eltérő helyen lévő pontot kis időeltéréssel felvillantanak. A személy ezt úgy észleli, mintha a fényfolt az első helyről a másodikra mozogna.

A fogyatékkal élőkön kívül az új készüléket teniszezők, pilóták vagy táncosok körében is lehet majd alkalmazni, akiknek fontos a szem mozgatásának pontossága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik