Tudomány

Őssejtekkel a vakság ellen

Az embrionális őssejtek első humán kipróbálása során javult a látása a kutatás első szakaszában részt vevő két önkéntesnek.

Az Advanced Cell Technology elnevezésű massachusettsi székhelyű biotechnológiai cég még 2010 novemberében kapta meg az engedélyt a kísérleti terápia kipróbálására az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságától. A klinikai kipróbálás első fázisában a humán embrionális őssejteket alkalmazó eljárás biztonságosságát tesztelik.

A két önkéntes amerikai páciens egyik szemébe körülbelül 50 ezer embrionális őssejtből létrehozott sejtet fecskendeztek be a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen. Az egyik páciens – egy hetvenes éveiben járó nő – száraz időskori makuladegenerációban szenved, amely világszerte a látásvesztés vezető oka, e betegségben ugyanis elfajul az ideghártya éleslátásáért felelős területe. A másik önkéntesnek – egy 51 éves nőnek – vakságot okozó öröklött szembetegsége, Stargardt-szindrómája van, amelynél az ideghártya külső rétege pusztul el.

A sejtbeültetést követő hat hétben az önkéntesek kezelést kaptak annak megelőzésére, hogy immunrendszerük megtámadja a beültetett sejteket. Az első négy hónapban nem volt jele nemkívánatos mellékhatásoknak, nem merültek fel kételyek a módszer biztonságosságát illetően. Mindkét páciens látása némiképp javult – igaz, az első fázisú tanulmányban nem az eljárás eredményességét tesztelték elsősorban.

A pozitív eredmények megnyitották az utat az első európai klinikai tesztek előtt is, amelyek hétfőn kezdődtek meg – a klinikai teszteket a londoni Moorfields szemkórház orvosai irányítják, a kipróbálásba 12 Stargardt-szindrómával élő pácienst vonnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik