Tudomány

Agy nélkül is látna a sötétben a macska

A macska, kutya és hörcsög szemének írisze olyan tökéletes, hogy már eleve - agyi feldolgozás nélkül is - lát a sötétben.

Eddig azt hitték, minden emlősre igaz az az állítás, miszerint az szem izmainak munkájához idegi impulzusokra van szükség.

A John Hopkins Egyetem tudósai kiderítették, hogy a macskáknál, kutyáknál és hörcsögöknél ez a folyamat másképp zajlik. Ezeknek az állatoknak a szeme még sötétedéskor is reagál a fényre, akkor is, ha szemüket kiműtik, és a látószerv nem tud kommunikálni az aggyal.

A hatékony sötétben látásért az írisz izomban található úgynevezett melanopszin, fényérzékeny pigment a felelős. Ez a pigment jól ismert a madaraknál, halaknál, kétéltűeknél, és most már a sötétben jól látó emlősöknél is.

Stuart Peirson az Oxfordi Egyetem tudósa úgy véli, a sötétet kedvelő emlősöknél ugyanez a pigment akadályozza meg, hogy káprázzon a szemük, ha a feketeségben hirtelen erős fény éri őket.

A sötétben látáshoz szükséges melanopszint klinikai célokra is felhasználhatják a jövőben. Emberi szembe műtve az elhalt fényérzékeny sejteket helyettesíthetnék vele a retinában, de ha belegondolunk elvileg a sötétben látó emberi szuperszemet is létrehozhatnák segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik