Tech

Depresszióra utalnak egyes netezési szokások

laptop (laptop, )
laptop (laptop, )

Amerikai kutatók szerint már az adatforgalom típusából és mennyiségéből is kideríthető, hogy egy felhasználónak érdemes-e pszichológushoz fordulnia.

Az IEEE Technology and Society Magazine következő számában megjelenő tanulmány szerint azok az egyetemi hallgatók, akiknél a depresszió tünetei jelentkeztek, kimutathatóan másképp használták az internetet, mint egészséges társaik.

A kutatásba még az idei év februárjában vontak be 216 önkéntest a Missouri Tudományos és Műszaki Egyetemről, akiknek először egy olyan kérdőívet kellett kitölteniük, amely esetleges depressziójuk szintjét mérte fel – a hallgatók majdnem harmadánál mutatkoztak tünetek.

Ezeket az eredményeket az egyetem informatikai részlegének adataival hasonlították össze. Fontos kiemelni, hogy ezek az adatok nem tartalmazták a hallgatók konkrét böngészési tevékenységét, csupán az adatforgalmat és annak típusait, amit biztonsági és egyéb okokból amúgy is mérni szoktak.

Az összehasonlításból két dologra derült fény. Egyrészről egyenesen aránylott a depresszió és a P2P-csomagok forgalmának mértéke – ez utóbbi a fájlcserélésre utal -, másrészről bizonyos tevékenységek inkább a depressziós hallgatókat jellemezték: a tömeges és kényszeres e-mailezés, átlagon felüli játék, chatelés és online videózás.

S bár tagadhatatlan, hogy a témában további kutatások szükségesek, a tanulmány szerzői szerint eredményeik olyan szoftverek kifejlesztéséhez vezethetnek, melyek figyelmeztetik a felhasználókat, esetleg a szülőket arról, hogy gyermekeiknek adott esetben szakember segítségére lehet szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik