Élet-Stílus

Már az ötéves is depressziós

A szülőkre nehezedő nyomást a gyerekek is megérzik, sőt olykor meg is sínylik.

Nagy-Britanniában az utóbbi néhány évben riasztó méreteket ölt a kiskorú depressziós esetek száma: csak az elmúlt évben 324 új esetet regisztráltak a brit orvosok, ami 10%-os növekedés a korábbiakhoz képest.

A pszichológusok biztosak benne, hogy a gyerekek azoktól a társadalmi és anyagi változásoktól szenvednek, amelyek a szülőkön keresztül közvetetten őket is érintik: munkanélküliség, anyagi és létbizonytalanság, a szülők közti egyre gyakoribb veszekedés. A kicsik az ilyen és ehhez hasonló feszültségekre reagálnak, egyre többen úgy, hogy fiatal koruk ellenére depresszióba esnek.

Bár a trend előtt az orvosok is megdöbbenve állnak, szerencsére kezelés még a legfiatalabb (Nagy-Britanniában a legfiatalabb depressziós beteg 2 éves) pácienseknek is van: a szakemberek kognitív viselkedés- és indulatkezelési terápiával, művészet- és játékterápiával készülnek a kis betegeknek.

Mindennek ellenére úgy vélik, a gyerekdepresszió megállításához vezető úton az első – és legfontosabb lépés – a megelőzés. A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy legyen bármilyen nehéz is az otthoni helyzet, próbálják minél kevésbé bevonni abba a gyereküket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik