Tech

Ötször drágább a régi Windows fenntartása

Maga a Microsoft próbálja elijeszteni a felhasználókat az idén 11 éves Windows XP operációs rendszertől.

Kétségtelen, hogy a Windows XP méltán népszerű, azonban az eredeti megjelenése óta eltelt bő egy évtized során sok minden megváltozott mind a szoftver, mind a hardver, mind az informatikai környezet területén. A Microsoftnak nehezére esik folyamatosan frissen és biztonságosan tartani az operációs rendszert, mikor inkább a Windows 7 és Windows 8 fejlesztésével (és természetesen eladásával) foglalkozna.

Éppen ezért már évek óta kampányt folytat legsikeresebb termékével szemben. Bár az alapvető terméktámogatás már 2009 áprilisában megszűnt, a kiterjesztett terméktámogatást 2014 áprilisával ténylegesen felfüggesztik, vagyis két év múlva ilyenkor a Windows XP felhasználói a mostaninál is veszélyeztetettebb helyzetbe kerülhetnek.

A frissítések hiánya és az ebből eredő kockázatok persze a felhasználók jelentős részét nem érdekli, a Microsoft ezért megpróbál úgy érvelni, hogy azt mindenki megértse: a felhasználók zsebében matatva mutatja be a frissítés előnyeit. Egy blogbejegyzésben a Windows XP és egy hasonló számítógépen futó Windows 7 fenntartási költségeit összehasonlítva kiderül, hogy akár ötször nagyobb is lehet a régebbi szoftver éves fenntartása. Bár a poszt elsősorban az üzleti ügyfeleket célozza, idő és/vagy pénz tekintetében hasonló különbségekkel szembesülhetnek az egyéni felhasználók is.

A magunk részéről teljesen elégedettek vagyunk a Windows 7-tel, igaz, meg tudjuk azokat is érteni, akik a Windows Vista-fiaskó után vonakodnak váltani. Ti melyik Windowst használjátok és miért? – már ha Windowst használtok egyáltalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik