Tech

Már csak két éve van a Windows XP-nek

A digitális matuzsálemnek számító operációs rendszer két év múlva ilyenkor már nem élvezi a Microsoft támogatását.

Fél éve, a Windows XP tizedik születésnapján már beszámoltunk, a – kinek örömteli, kinek szomorú – hírről, miszerint a Microsoft egyik legnagyobb programozási sikerének halálos ítéletét 2014-ben hajtják végre. Időközben az is kiderült, hogy a támogatás április 8-án szűnik meg.

Ritka, hogy egy évtizedes szoftvernél külön fel kell hívni a felhasználók figyelmét arra, hogy a fejlesztői támogatás hamarosan megszűnik, azonban az XP minden hibája és hiányossága ellenére korának egyik legjobb operációs rendszere volt – mi sem bizonyította ezt jobban, mint a közvetlen utód, a Windows Vista sikertelensége a felhasználók körében.

Fénykorát 2007 januárjában élte – a netre csatlakozó gépek 76,1 százaléka XP-t használt -, de még 2012 februárjában is a világhálóval érintkező számítógépek harmada ezzel az operációs rendszerrel futott. A Gartner piackutató előrejelzése szerint a számítógépek négy százaléka a támogatás megszűnése után is marad az XP-nél – persze ezt bárki megteheti, hiszen maga a szoftver működőképes marad, csak épp a biztonsági és egyéb frissítések, és illesztőprogramok fejlesztésével hagynak fel.

Ti váltottatok már, vagy kivárjátok a végét?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik