Tech

Facebook-katasztrófával fenyegetnek a csalók

Abban reménykednek, hogy a megrémült felhasználók bármire áldásukat adják.

A levélszemétben megjelenő klasszikus “scareware” kitalálói pontosan tudják, hogy a legtöbb ember számára milyen fontos a Facebook – gyakorlatilag függők vagyunk. Éppen ezért abban reménykednek, hogy ha kapunk egy, a fiókunk törléséről tájékoztató levelet, ész nélkül körbekattintjuk a képernyőt, hogy ezt megakadályozzuk.

Azonban szerencsére – ahogy általában, úgy most is – vannak árulkodó jelek, vagyis az egyetlen feladat az, hogy az ember ne essen pánikba, maradjon körültekintő és használja józan paraszti eszét.

A vájtfülűek valószínűleg már az első pillanatban gyanút fognak, hiszen a feladó csak nevében a Facebook, a mögöttes e-mail cím a @facemail.com-ra végződik. A közösségi oldal a @facebookmail.com, esetleg a @facebook.com címről szokott minket keresni.


(Forrás: Naked Security)

Amennyiben valaki követi az e-mailben található utasítást és kattint, egy Facebookra hasonlító oldalra kerül, amely azonnal megpróbál egy Java alkalmazást telepíteni. A csalók ráadásul akkor sem hagyják békén az embert, ha – nagyon helyesen – elutasítja ezt a telepítést, mivel az üzenet újra és újra felugrik.

Amennyiben az ember végül rábólint, úgy arra hívja fel a figyelmét az oldal, hogy a folytatáshoz az Adobe Flash frissítése szükséges, azonban valójában egy olyan féreg települ a gépre, amivel a csalók nemcsak követhetik a felhasználó tevékenységét, hanem át is vehetik a gép feletti irányítást.

A tanulság ugyanaz, mint mindig: higgadtság, józan paraszti ész és körültekintés. Persze egy vírusirtó sem árthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik