Tech

28 éves a Facebook alapítója

Mark Zuckerberg egy névtelen egyetemistából vált az információs kor egyik legbefolyásosabb emberévé.

Ma az Amerikai Egyesült Államok négyszáz leggazdagabb embere közé tartozik, holott karrierjét egy olcsó albérletben kezdte.

Mark Zuckerberg New York 1984. május 14-én White Plains részén született, és a New York-i Dobbs Ferryben nőtt fel. Édesapja fogorvos volt, három testvére közül Randi szintén segítette a Facebook elterjedését.

Zuckerberg már a középiskolában a programozás megszállottja volt. A Phillips Exeter Academyn a latint vette fel. Írt egy programot, hogy az alkalmazottak kommunikációját segítse apja irodájában, majd számítógépes játékokkal kezdett foglalkozni. Miközben programokat gyártott, az iskolában arról volt híres, hogy olyan hőskölteményeket szavalt, mint az Iliász.

A fiatal programozó, aki 2010-ben az év embere lett – alapvetően hackernek tartja magát, és úgy vallja, a Facebook ötlete részben a saját személyiségének meghatározó eleme. Szerinte a hackelés nem rombolásról és behatolásról szól, hanem a jobbá tételről. “Az ötlet az, hogy egyetlenegy éjszaka alatt elkészíthetsz valamit, ami igazán jó” – állítja, és a nyitottságot, a kapcsolatteremtés segítését, az információáramlást és a minimalizmust tartja a legfontosabbnak a munkájában.

A Facebook 2002-ben a Harvard Egyetemen indult el közösségi alkalmazásként, majd Zuckerberg úgy döntött szobatársával Dustin Moskovitzcal, hogy más iskolákban is érdemes elterjeszteni. Zuckerberg barátaival egy olcsó albérletbe költözött a kaliforniai Palo Altoba. A Facebook létrehozói első irodájukat 2004-ben szerezték meg, és már nem tértek vissza a Harvard Egyetemre tanulni.

Az iskolai közösségektől elszakadt Facebookot 2004 februárjában indították. Mindössze pár esztendő leforgása alatt szinte teljesen átformálták az online világot.  Mark Zuckerberg az “arckönyvet” állítása szerint a Phillips Exeter Academyben töltött napjai ihlették, amikor a legtöbb főiskola és előkészítő iskola, a tradícióknak megfelelően, évkönyvet, “Facebook”-ot készít a hallgatók, az egyetemi kar tagjainak arcképeiből.

Mark Zuckerberg természetesen saját fejlesztésén, a Facebookon is fent van. Adatlapjáról kiderül, rajongója a Green Daynek, a Daft Punknak,  Lady Gagának és a Nirvanának. Szeret teniszezni, szabadidejében Platónt olvas és 13 millióan követik bejegyzéseit szerte a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik