Tech

Milliókra büntették a facebookos csalót

A rosszindulatú linkeknek 22 millió forintnak megfelelő bírság volt a "jutalma".

Köztudott, hogy az immáron 901 millió tagot számláló közösségi oldalon nem minden link az, aminek látszik – pórul járhat, akit magával ragad a kíváncsiság, hiszen a vicces, szexuális tartalmú vagy megdöbbentő linkek és videók jelentős részéről kattintás után kiderül, az adathalászat vagy a csalás valamilyen egyéb formája a cél.

Talán a legkellemetlenebb az a fajta, amely a nevünkben publikálva küldi el magát az összes ismerősünknek, hiszen a rosszindulatú link vírusszerű terjedése mellett az is látványosan megmutatkozik, hogy mire is kattintottunk.

Nos, egy washingtoni bíróság épp egy olyan céget kötelezett 100 ezer dollár megfizetésére, amely ezek létrehozására és terjesztésére szakosodott. Az eljárást maga a Facebook kezdeményezte, amely a saját eszközeivel is próbál a hasonló csalók ellen küzdeni.

A történethez hozzátartozik, hogy az elítélt vállalkozás egyelőre nem szolgálhat elrettentő példaként a többi csaló számára, hiszen a 22 millió forintnak megfelelő büntetés 12-szeresét keresi meg minden hónapban – a bevétel négyötöde pedig facebookos “tevékenységéből” származik. Azonban épp ez az, ami miatt a közösségi oldal valószínűleg nem fogja ennyiben hagyni az ügyet és (a felhasználók érdekében is) fellép a digitális paraziták ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik