Tech

Életveszélyes lehet a kíváncsiság

A csalók csak arra várnak, hogy néhány kattintással felfedjük egész életünk.

Korábban is írtunk már arról, hogy pórul járhat, aki melleket vagy vicceket keres a Facebookon, s bár a közösségi oldal mindent megtesz, hogy kiszűrje a digitális bűnözőket, többek közt a magyar csalók is roppant aktívak – ráadásul mivel manapság a legtöbben már tudják, mire nem szabad kattintani, a gyerekeket célozzák.

A furcsa és “kattintásra csábító” linkeket a legtöbben tehát már messziről elkerülik, azonban az unaloműzés és a kíváncsiság jegyében nagyon sokan továbbra sem hagytak fel különböző kérdőívek és tesztek kitöltésével. Pedig nem biztos, hogy életbevágóan fontos megtudni azt, hogy az ember hány százalékban szerelmes, vagy épp melyik természetfeletti lény kegyeltje – pláne annak fényében, hogy a legtöbb ilyen facebookos alkalmazás nem szól másról, csak digitálisan elérhető életünk kikémleléséről.

Számos rajongói oldal úgy készíti el ezeket a programokat, hogy használatuk előtt kattintanunk kell a Tetszik gombra, ezért az így begyűjtött lájkolóknál adott esetben megelégszenek az alapadatokkal – ezek a név, profilkép, nem, közösségek, felhasználói azonosító, ismerősök listája és minden egyéb nyilvános információ.

De például a Melyik Barátok Közt szereplő vagy? alkalmazásnak vajon mi szüksége a fényképeinkre és az általunk amúgy lájkolt oldalakra?

Ugyancsak érdekes feltétel az, ha a használathoz bele kell egyezni abba, hogy “Ez az alkalmazás közzétehet a nevedben, beleértve az állapotfrissítéseket, fényképeket és egyebeket“.

Ahogy a “kattintásra csábító” linkeknél, úgy ezeknél az alkalmazásoknál is jellemző, hogy használatukról az ismerőseink is értesülnek, vagyis vírusszerűen terjed az unatkozók és kíváncsiskodók között.

Érvelhetünk persze azzal, hogy igazán szenzitív adatokat (lakcím, telefonszám, személyigazolvány száma) az adatvédelmi beállításokra érzékeny felhasználó nem szokott a Facebookon megosztani, de gondoljunk csak egy olyan jelszóemlékeztető biztonsági kérdésre, amely például háziállatunk nevére kérdez rá, a teljes Facebook-profilból pedig sok minden kiderülhet. Innen pedig már nincs messze a személyazonossággal való visszaélés – mint tudjuk, bárkiből lehet áldozat.

Érdemes tehát türtőztetni magunkat, hiszen valljuk be, túl lehet élni anélkül is, hogy az ember egy bugyuta Facebook-alkalmazástól értesüljön arról, melyik sör illik hozzá a legjobban.

Ha pedig valaki utólag szeretné letiltani profiljához az esetleges csalók hozzáférését, az a Facebookon a jobb felső sarokban található, lefele mutató nyíl megnyomása után kattintson a Fiókbeállítások menüpontra, azon belül pedig válassza ki az Alkalmazások pontot. Itt be lehet állítani a már használt alkalmazások engedélyeit, és el is lehet őket távolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik