Tech

Gondolatokkal mozgatható a robottest

Svájci tudósoknak köszönhetően egy száz kilométerrel távolabb lévő robotot irányított a gondolatai erejével egy részlegesen megbénult személy.

A korábbiakban már írtunk egy japán rendszerről, ami az Avatar című filmben látottakhoz hasonlóan működik, Németországban és az Egyesült Államokban is kísérleteznek ilyen robotokkal, azonban – ahogy azt az Associated Press is kiemeli – a svájci fejlesztés az első, amely csupán a “gondolatok erejével”, de invazív agyi implantátum nélkül működik.

Mark-Andre Duc a svájci Sion városában, kórházi szobájából irányította a tőle száz kilométerre, Lausanne-ban tartózkodó robotot – Duc arra gondolt, hogy ujjait mozgatja, a fején található sapka beolvasta agyának elektromos jeleit, ennek eredményeképp a robot balra vagy jobbra fordult. Elmondása szerint jobb napokon egészen könnyen tudja már irányítani a gépet, azonban a fáradtság vagy a fájdalom akadályozó tényező szokott lenni.

A fejlesztők egy “elektromos bőr” kifejlesztésén dolgoznak, amely előfutára lehetne a “gondolatolvasó” protéziseknek, melyek használata már a helyettesítendő testrésszel próbálná felvenni a versenyt. A magunk részéről sok sikert kívánunk, és nagyon reméljük, hogy beigazolódik az ezzel kapcsolatos előrejelzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik