Tech

Évtizedek kérdése, hogy robotokkal szexeljünk

Új-Zélandi kutatók szerint az emberiségnek nem lesz különösebb gondja átállni az örömlány-robotokra.

Az Ian Yeoman és Michelle Mars alkotta szerzőpáros a Futures tudományos szaklapban jelentette meg Robotok, emberek és szexturizmus (Robots, men and sex tourism) című eszmefuttatását. A Wellingtoni Egyetem munkatársai szerint akár már 30 év múlva is rendelkezésünkre fognak állni olyan, emberszerű robotok, melyek elsődleges feladata a prostitúció.

Az új-zélandiak szerint ráadásul ez számos előnnyel is járhat. Ezt bizonyítandó egy amszterdami piros lámpás negyedet tárnak elénk a 2050-es évből: egyes szexklubok kizárólag androidokat foglalkoztatnak, ráadásul a helyi önkormányzat annak ellenére támogatja a szexturizmust, hogy számos szexuális úton terjedő betegség már ellenáll a gyógyszeres kezelésnek. “Minden android baktériumoknak ellenálló rostokból készül, az emberi nedvek pedig könnyen öblíthetőek, így biztosított, hogy a szexuális úton terjedő betegségek ne terjedjenek a felhasználók között.

A szerzők szerint további előny lehet, hogy az ügyfelek nem éreznek megbánást, nem gondolnak az aktusra megcsalásként, hiszen ezek a robotok az emberiség szemében nagyon fejlett szexjátékok lesznek – ennek köszönhető az is, hogy különösebb problémák nélkül elfogadhatóvá válik jelenlétük és “használatuk”. A helyzet egyedüli vesztesei – legalábbis a kutatók szerint – az emberi szexmunkások lesznek, akik nem tudnak majd lépést tartani az árral, a minőséggel és a higiéniával.

A magunk részéről már abban sem vagyunk biztosak, hogy a szexrobotok a szexturizmus fellendülését okoznák, hiszen amíg eszközökként tartják őket nyilván, nem vonatkoznak rájuk az emberekre szabott törvények, vagyis akár Új-Zélandon is nyitható “robordélyház”. Másrészről viszont sokkal mélyebb, már-már filozófiai kérdések is felvetődnek – például házasság előtti szexnek számít-e, ha az ember robordélyházba jár? Egyáltalán megcsalás-e? Esetleg lesznek olyanok, akik nemi erőszakként fogják értékelni a beprogramozott, saját akarat nélküli, mégis emberekre hasonlító androidlányok használatát. A téma összetett, s bár nem szokásunk tudósokkal szembemenni – még a brit változattal sem -, szerintünk ugyan az átállás meg fog történni, egyáltalán nem lesz ellentmondásoktól és vitáktól mentes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik