Tudomány

Emberiként viselkedik a robotvégtag

A világ első bionikus lába magától utánozza a járást - a tesztalanyok szerint már majdnem olyan, mint egy igazi láb.

A bionika – vagy más néven a biomimikri, biomimetika vagy biomimézis – az az összefoglaló tudományterület, amely a természetben már létező megoldások lemásolását, műszaki létrehozását tűzte ki célul. Művégtagok esetén tehát az eredeti végtagok működésére minél inkább hasonlító eszközökről van szó.

Láttunk már gondolatirányítású műkezet – olyat is, ami a Mercedes Forma-1 istállójának volt köszönhető -, de írtunk már olyan férfiről, aki ilyen eszközzel szerezte meg a jogosítványát, sőt olyanról is, aki megbénult kezét levágatta a bionikus kedvéért.

A hagyományos műlábakkal az a gond, hogy az embernek folyamatosan olyan érzése van, mintha homokban lépkedne: az izomerő hiányában nem tud a talajtól elrugaszkodni, az Achilles-ín híján pedig nehezebb a húzás – még a legmodernebb szénszálas protéziseknél is másfélszer annyi energiát kell beleölni a mozgatásba. Nem úgy az alábbi, bionikus protézisnél:

A felvételen nyilatkozó Jourdan Smith őrmester szerint a BiOM névre hallgató protézis érzésre olyan, mint egy igazi láb. “Sokat segít. Kevésbé terheli a hátam, a csípőm… a nap végén nem érzem magam olyan fáradtnak.

Az eszközt Dr. Hugh Herr, a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársa fejlesztette ki és még 2007-ben az iWalknál foglalta le a találmányhoz tartozó jogokat. A bionikus protézis érzékelők, motorok és rugók segítségével utánozza a vádli és az Achilles-ín működését, a természetesebb mozgás pedig az előbb is említett egészségügyi előnyökkel jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik