Tudomány

Feltalálták a gondolatolvasó gépet

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 01. 14:10

Retteghetnek a médiumok, egy új rendszer az agyi tevékenységet konkrét szavakká fordítja le.

Ribert Knight, a kísérleteket végző kutatócsoport egyik vezető tagja szerint a technológia jelentős áttörést jelenthet olyan emberek számára, akik egyébként képtelenek verbálisan kifejezni magukat.

Egyelőre 15 páciensen próbálták ki a módszert, amelynek az első lépése az, hogy el kell távolítani a koponya felső részét – aggodalomra semmi ok, a kísérlettel párhuzamosan a betegek olyan beavatkozáson estek éppen át, amelyhez ez amúgy is elengedhetetlen volt. A szabadon lévő agyra egy érzékelőkből álló hálót helyeztek, majd a pácienseknek 5-10 percig néhány szót játszottak le, míg a szoftverrel az agytevékenység alapján próbálták visszafejteni a gondolt szavakat.

Adódtak olyan szavak, melyekkel a gép nem tudott megbírkózni, ráadásul az egész eljárás egyelőre invazív, vagyis egy beültethető protézistől még roppant távol állunk, azonban a kutatók bizakodóak, és csupán egy-két évtized távlatában látják az olyan készülékeket, melyek segítséget nyújthatnak a beszédükben bármilyen okból korlátozott betegeknek.

Más kérdés – és valószínűleg bennünk van a hiba -, hogy egy olyan rendszert, ami elől az ember nem képes elrejteni a gondolatait, valószínűleg nem csupán segítő célzattal lehet felhasználni. Például lehetetlen lesz normálisan barkochbázni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.