Tech

Félmillió dollárt kell fizetnie a NASA-t feltörő magyarnak

A Kolozsváron élő Butyka Róbertnek polgári perben is felelnie kellett az amerikai űrkutatási hivatal elleni hackertámadás miatt.

A kolozsvári bíróság ítélete szerint 584 ezer dollárt, azaz nagyjából 132 millió forintot kell fizetnie a NASA informatikai rendszerének feltörése miatt. A romániai internetes portálok híradásai szerint a döntés egyelőre nem jogerős, a kolozsvári fiatalember fellebbezéssel élhet ellene.

Butyka Róbertnek azután kellett polgári perben is a bíróság elé állnia, hogy január 17-én az ellene folytatott büntetőperben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság.

mindössze kilenc osztályt végzett fiatalember 2010 decemberében hatolt be a NASA szervereire, amit elfogása után nem is tagadott, sőt, teljes mértékben együttműködött a rendőrséggel. Vallomása szerint cselekménye kizárólag a betörésre korlátozódott, vagyis a szervereken nem csinált semmit, csupán rá akart mutatni a NASA rendszerének gyengeségeire.

A vád szerint a fiatalember megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek féléves munkájára volt szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik