Tech

Megúszta a börtönt a NASA-t feltörő magyar

A kolozsvári Butyka Róbert büntetőperében számára roppant kedvező ítéletet hoztak, azonban előtte áll még a polgári peres eljárás.

A mindössze kilenc osztályt végzett fiatalember 2010 decemberében hatolt be a NASA szervereire, amit elfogása után nem is tagadott, sőt, teljes mértékben együttműködött a rendőrséggel. Vallomása szerint cselekménye kizárólag a betörésre korlátozódott, vagyis a szervereken nem csinált semmit, csupán rá akart mutatni a NASA rendszerének gyengeségeire.

Az amerikai filmekben ilyenkor szokták felajánlani a digitális hercegnek a jól fizető állást, azonban a 26 éves Butyka Róbert most annak is örül, hogy mindössze három év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a büntetőügyet.

Az amerikai űrügynökség ugyanis félmilliárd dollárra becsüli a hacker tevékenységéből és a rendszer újraindításából származó kárt – az összeg jogosságáról egy újabb perben döntenek, amely várhatóan márciusban kezdődik. Az interneten Iceman néven működő hackernek természetesen nincs ennyi pénze, azonban elmondása szerint hajlandó lenne a NASA-nak dolgozni, hogy ezzel is csökkentse a kártérítés összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik