Tech

Újraírják a mű végét, mert nem tetszett a közönségnek

A méltán népszerű Mass Effect utolsó részének lezárása megosztotta a rajongókat - a fejlesztők alternatív befejezést készítenek.

Ezen a ponton figyelmeztetünk mindenkit, hogy spoiler következik, vagyis azok, akik még nem értek a játék végére, inkább olvassanak a Google okosszemüvegéről vagy a viszonylagos épségben megtalált mamutborjúrólElőre szóltunk, innentől tehát spoilerveszély.

Ahogy azt a játék rajongói pontosan tudják, a 2007-ben indult Mass Effect-sorozat egyik legnagyobb újítása az volt, hogy minden döntésünknek érezhető következménye van – a második rész története az elsőtől, míg a harmadiké az első két résztől függött. Nem meglepő tehát, hogy a játékosok elvárták, hogy az álaluk megalkotott, és dédelgetett karakter életútjának megfelelő, egyedi lezárást kapjon a történet.

Ehhez képest a játék utolsó, kritikus pillanatában az ember kettő, jobb esetben három lehetőség közül választhat, a játékot lezáró videó pedig gyakorlatilag független a játékkal töltött időtől és a meghozott jó vagy rossz döntésektől. A BioWare elmondása szerint 16 végkimenetelről van szó, valójában ezek nagyrészt azonosak.

A rajongók – talán érthető – felháborodása odáig vezetett, hogy az egyik csoport perrel is fenyegetőzött, arra hivatkozva, hogy a Bioware és a játékot kiadó Electronic Arts munkatársai egészen az utolsó pillanatig hamis ígéretekkel álltak elő a nyilatkozataikban, vagyis a felhasználókat tudatosan megtévesztették.

A Bioware az őket ért támadásokra reagálva eleinte még kiállt az általuk megálmodott és megírt történet lezárása mellett, de hamarosan már egy lehetséges alternatív befejezés elkészítését sem tartották elképzelhetetlennek.

Az ígéretek ellenére nem tűnt valószínűnek, hogy valóban hozzányúlnának a befejezéshez, ám most kiderült, végeredményben engedtek a rajongók követeléseinek, és valóban elkészítenek egy új lezárást, amivel állítólag több felvetődött kérdésre választ adnak majd, mint az eredeti befejezésben. A Mass Effect 3: Extended Cut című kiegészítő csomagot minden platformra ingyen tölthetik majd le a játékosok, valamikor a nyár folyamán.

Az eset két kérdést hagy nyitva. Egyrészt mi lesz a fejlesztőkkel, ha az új befejezés rosszabb, mint az eredeti? Másrészt előfordulhat-e az, hogy akár mondjuk egy könyv végének átírását is elérik a rajongók – például a Harry Potter utolsó fejezetét sem fogadták egyöntetű lelkesedéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik