Tech

A hacker az új terrorista?

Az FBI igazgatója szerint a hackerek és a kibertámadások hamarosan nagyobb fenyegetést jelentenek Amerika biztonságára, mint a terrorizmus.

Robert Mueller – a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója – az RSA 2012 San Franciscó-i konferencián fejtette ki azon véleményét, miszerint a nem túl távoli jövőben az internetes fenyegetés első számú veszéllyé lép elő. “Le kell vonnunk a terrorizmus tanulságait, és alkalmaznunk kell azokat a kiberbűnözésre.

Mueller megemlítette, hogy az Egyesült Államok elleni kiberhadjárat részeként az al-Kaidának, a szomáliai al-Shabaabnak és más csoportoknak egyre fejlettebb műszaki ismeretek állnak a rendelkezésére. A fenyegetés másik része a külföldi államok és a szervezett bűnözői csoportok által végzett digitális kémkedésben nyilvánul meg.

Az FBI igazgatója arra szólította fel a magánszektort, hogy működjön együtt a kormánnyal a kiberbiztonság területén, különös tekintettel az Anonymous hackercsoportnak a Stratfor amerikai székhelyű magán hírszerző cég elleni támadására, illetve a Wikileaks által meghackelt és közzétett elektronikus levelekre.

Emellett az FBI olyan szövetségi törvény elfogadását szorgalmazza, amely arra kényszeríti a jó hírnevüket féltő magáncégeket, hogy tegyenek jelentést a hackelésekről a kiberbiztonsági és rendvédelmi szerveknek, valamint a fogyasztóknak.

Az Anonymous Mueller kijelentéseire a Twitteren is válaszolt, és azzal vádolta az FBI-t, hogy a félelmet szítja, amikor a csoportot olyan terrorista szervezetekhez hasonlítja, mint az al-Kaida.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik