Tech

Nőnapra meghal az internet?

Az FBI azt tervezi, hogy március 8-án számos szervert leválaszt az internetről. Milliók maradhatnak világháló nélkül.

Az első ránézésre drasztikus lépést egy Észtországból származó, DNSChanger Trojan névre hallgató kártevő indokolja.

Az ezzel fertőzött számítógépeken megváltoznak a DNS-beállítások, a felhasználók pedig a megszokott útvonalak helyett, a kártevő készítői által létrehozott szervereken keresztül érik el az internetet.

A csalókat már elkapták, hálózatuk leépítésére pedig az FBI ideiglenesen engedélyt kapott új, biztonságos DNS-szerverek létrehozására. Azon vállalatoknak, melyek honlapjai az érintett szervereken laktak, 120 napot kaptak arra, hogy megszabaduljanak a kártevőtől, s bár ez a határidő március 8-án lejár, Brian Krebs biztonsági szakértő szerint a Fortune 500 vállalatok fele, illetve 27 amerikai ügynökség még mindig ezeket használja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a 120 napos moratóriumot nem hosszabbítják meg, és az FBI nőnap alkalmából leválasztja a fertőzött hálózatokat a világhálóról, úgy milliók találhatják magukat internet nélkül.

Bár a magunk részéről abban reménykedünk, hogy mindenki legalább annyira figyel számítógépe “egészségére”, mint a sajátjára, aki biztosra akar menni azzal kapcsolatban, hogy érintett-e vagy sem, ezen az oldalon megtudhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik