Tech

Áram nélkül maradunk a hackerek miatt?

Az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének igazgatója szerint az Anonymous hackercsoport egy-két éven belül erre is képes lesz.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó Keith Alexander tábornok arra figyelmeztet, hogy a hackerek egy-két éven belül korlátozott méretű áramkimaradásokat okozhatnak kibertámadásaikkal. S bár a laza szerkezetű Anonymous egyetlen alcsoportja sem kiáltotta még ki célpontnak az elektromos hálózatot, egyes amerikai tisztségviselők szerint a csoport hamarosan pusztítóbb irányt vehet.

Az amerikai lap szakértők véleményét is kikérte. James Lewis, a Center for Strategic and International Studies (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának) egyik munkatársa szerint valós veszélyről van szó. “El akarod foglalni a Wall Streetet? Mit szólnál ahhoz, ha lekapcsolhatnád a Wall Streetet? Akár csak egyetlen napra.

S bár a magunk részéről nem vonnánk kétségbe tábornokok és szakértők szakvéleményét, mégis némileg szakszerűtlennek érezzük a veszély valódiságának felbecsülését. A Wall Street leállítása nyilván hatalmas károkat okozna, ahogy (modern világunkban) egy áramszünet sem lenne kellemes, de talán érdemes figyelembe venni, hogy maga az Anonymous is árammal “táplálkozik”.

Arról nem is beszélve, hogy a hackercsoport eddig kifejezetten olyan célpontokat választott, melyek jelentős vagyonnal és/vagy hatalommal rendelkeztek, vagyis a politika és az üzlet világát támadták. Függetlenül attól, hogy mit gondolunk az Anonymousról, abban egyetérthetünk, hogy üzenete roppant populista és a csoport “kis ember” szimpátiájára támaszkodik – ennek tudatában miért próbálná meg megkeseríteni támogatóinak az életét?

Erről tanúskodik egyébként az Anonymous “hivatalos” Twitter-csatornája is, sőt, a Gizmodo által megszólaltatott tag szerint csak arról van szó, hogy az eddig támadott “hatalmasok” a félelem eszközével próbálnak Anonymous ellenes hangulatot kelteni.

Szerintetek van okunk félni, vagy a hackereknek van igazuk?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik