Tech

Hanyas vagy, 0631-es? Itt a Tesco Mobile

Már a héten mobilcsomagot is vehetünk a hipermarketban. Elindul a Tesco Mobile.

Ahogy azt már beharangoztuk, március első napjától már tescomobilosok is lehetünk. Az angol kereskedelmi óriás a szintén angol Vodafone-nal alapított közös vállalatot hazánkban, hogy a hipermarketlánc mobilszolgáltatást nyújtson. A Tesco egyébként régi szereplője a mobilpiacnak is. Angliában, Írországban és Szlovákiában már évek óta jelen vannak, Magyarország lett a negyedik a portfólióban.

A Tesco Mobile piacra lépésével megjelent az első valódi virtuális mobilszolgáltató (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) vagyis olyan mobilszolgáltató, amely nem tart fenn saját hálózatot, hanem mobiltársaságtól vásárol szolgáltatási csomagokat, amelyet aztán saját néven értékesít. Jellemzően egyszerű szolgáltatásokkal és közérthető díjazással.

A Tesco pedig átlátható tarifát és kedvező percdíjat ígért bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Mit is jelent ez? A hivatalos brosúra szerint az új szolgáltató minden feltöltését megduplázza, azaz minden feltöltés után a feltöltés mértékével megegyező bónuszt ír jóvá. Tehát egy 2000 forintos feltöltés után 2000 forintos bónusz jár, ami összesen 4000 forintos lebeszélhetőséget jelent a bónusz érvényességi ideje, 30 nap alatt. Így az egységes 59 forintos perc– és SMS-díj mindössze 29,50 forintot jelent a valóságban, bármely hálózatra, bármilyen időben történő telefonálásról vagy üzenetküldésről legyen is szó. (Az ajánlat tehát nem arról szól, hogy többet tudunk telefonálni a duplázásnak köszönhetően, hanem, hogy az egyébként drágának mondható percdíjat megfelezték.)

Ekkora szeletnek biztosan örülnének a mobiltortából. (fotó: D.P.)

Összehasonlításképp, a szlovák Tesco Mobile a hálózaton belüli hívásért 1 eurocentet számláz, vagyis nagyjából 3 forintot, míg a hálózaton kívülre a magyarhoz hasonlóan 28-30 forint közötti 10 eurocentes összeget. Figyelembe véve az alig pár hetes Lidl – Blue Mobile tarifákat is, amelyek egységesen 33 forintot kóstálnak, nem mondható jelentősnek a különbség. (A két cég áraikon kívül feltűnően hasonlít logójában is. A Tesco szerint az övék a sztenderdet követi, Angliában ugyanilyen a Tesco Mobile logója, míg a németországi Lidl mobilos logója nem olyan, mint a magyaré – válaszolták a szembeötlő hasonlóságra.)

Érdeklődésünkre, hogy a kistestvéri méretű szlovák piacon, amely szintén Tesco országnak számít Európában hazánkhoz hasonlóan, hogyan áll a 2009-ben elindult Tesco Mobile, Reszkető Péter a hazai szolgáltató ügyvezetője elmondta: nem akar konkrétumokkal szolgálni, de a magyar piacon a terveik szerint 3-5 éven belül közel két számjegyű részesedést szeretnének elérni.

A Tesco Mobile, mint elhangzott, havi 10 MB díjmentes mobilinternet-adatforgalmat is kínál ügyfeleinek. Erről Reszkető Péter a Hír24-nek elmondta úgy számolták, a mobilnettel való megismerkedésre, e-mailek fogadására elegendőnek vélik. Hozzátette: nincs túlforgalmazási kockázat, a csomag lejártával megszűnik a szolgáltatás. Majd a legközelebbi feltöltéskor újra automatikusan jár a 10 MB.

Érdekesség, hogy az új szolgáltató száma a 0631-es lett, ami valljuk be hordoz magában félreértési lehetőséget.  Az előhívószámot nem a társaság kérte – mondta el a Hír24-nek Reszkető Péter – azt a hírközlési hatóság direkt a virtuális mobilszolgáltatóknak jelölte ki. Így bármilyen hasonló virtuális szolgáltató ezt kapná.

A tescós készülékek közt viszont nem csak diszkontkészülékek vannak. A választéknak egyértelmű különlegessége a magyarországi szolgáltatók közt egyedül a Tesco Mobile által kínált Samsung Juniper E1182 duál SIM-kártyás telefon, mely két SIM-kártya egyidejű kezelésére is alkalmas, így a Tesco Mobile SIM-kártya mellett bármely más szolgáltató SIM-kártyáját is tudja kezelni.

Emellett a kínálatban a Samsung egyik legnépszerűbb okostelefonja, a Galaxy Mini lesz, amihez még a legnagyobb megvásárolható 500 MB-os internet-adatcsomag is kevésnek tűnik. A hagyományosabb készülékekre vágyók pedig a Nokia 100, a Samsung C3050 és a Samsung E1080 közül választhatnak. A Tesco Mobile SIM-kártyái az ország minden Tesco áruházában, míg készülékek a Tesco hipermarketekben vásárolhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik