Szórakozás

Elhunyt Steve Jobs

Ötvenhat éves korában legyőzte a rák az Apple alapítóját és egykori irányítóját.

Az új iPhone bemutatását követő napon, szerdán elhunyt Steve Jobs. A szakembernek ez az okostelefon volt az utolsó projektje. Az Apple vezérét ötvenhat éves korában érte a halál.

Jobs hasnyálmirigyét 2004-ben támadta meg egy kevésbé agresszív ráktípus, betegségéről sokáig kizárólag közvetlen munkatársai tudtak. A nagy nyilvánosság előtt csak 2009-ben, röviddel májátültetését követően derült fény halálos betegségére. Egyik beszédében azt mondta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt. “A tudat, hogy hamarosan halott leszek a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden – minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem – ezek a dolgok szertefoszlanak a halál színe előtt csak azt hagyva meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni az egyik általam ismert legjobb módja annak, hogy kikerüljük azt a csapdát, hogy azt gondoljuk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy ne a szívedet kövesd” – mondta Steve Jobs.

A kór idén augusztus végén arra kényszerítette a zseniális technikai szakembert, hogy távozzon az Apple éléről. Ám hiába adta át a kormányrudat, egészsége már nem javult, sőt, állapota az elmúlt hetekben rohamosan romlani kezdett.

Jobs már fiatalon arra készült, hogy egy olyan cég feje legyen, mely világmegváltó termékekkel áll elő. Álmát pedig valóra is váltotta. 1970-ben, egy HP-nál töltött nyári gyakorlatot követően megismerkedett Steve Wozniakkal, és közösen megalapították az Apple-t. Bár Wozniak építette a cég első két komputerét, mégis Jobs tette világhírűvé a vállalatot. Ő találta ki a nevet, a logót, a marketingstratégiát és a műanyag borítást. Illetve mindenáron felhasználóbarát masinát akart, nem olyat, mint az addigi számítógépek voltak.

Ezután aktívan részt vett a cég többi sikertermékének, az iMac, a MacBook, az iPod, az iPhone és az iPad fejlesztésében, illetve a szoftvereik megálmodásában. Valamint ő indította el a Lucasfilm grafikus csoportjának kiválását, akikből Pixar néven a Disney animációs filmjeinek gyártói lettek, és eddig huszonhat Oscart nyertek.

Az Apple gyászol, és arra kérik a rajongókat, munkatársakat, felhasználókat: amennyiben valamit meg szeretnének osztani gondolataikat Jobs haláláról, azt az külön erre felállított e-mail címre (rememberingsteve@apple.com) írják meg.

A magunk részéről egyik legemlékezetesebb és leginspirálóbb beszédének felelevenítésével szeretnénk tőle búcsúzni, melyet 2005-ben a Stanford Egyetem hallgatóinak adott elő:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik