Belföld

Rekorder lett Steve Jobs Budapesten

Rekordidő alatt készült el a legendás Apple-vezér szobra, az avatás így is belecsúszott az első igazi budapesti havazásba.

Négy szónok, egy szobrász, egy polgármester, egy méretes koszorú, emelkedett hangulat – mintha csak egy állami ünnepségen lettünk volna, kivéve a (tízpontos) pogácsát, sütit és forralt bort, ami az utóbbiakon nem általános. A program feszes, az ötvenfős közönség arcán pedig őszinte pátosz tükröződik, az első hó senkit sem zavar.

Steve Jobs halálakor azonnal kiírta a pályázatot a Graphisoft szoftvergyár magyar székhelye. A mű rekordidő alatt el is készült; hogy milyen lett, az senkit nem lepett meg, hiszen az érdeklődők részleteiben már láthatták. A cég ezer szálon kötődik Jobshoz, mint az elnök elmondta: volt idő, amikor jobban képviselte a CEO innovatív szellemiségét, mint maga az Apple.


Képekért és információkért kattintson!
Fotó: Neményi Márton

Bojár Gábor beszédében rögtön tisztázott is pár tévhitet: Jobs nagyszerű koponya volt, és igaz, a zsarnoki módszerek nem álltak távol tőle, tévedés, hogy mindent maga szeretett volna intézni. Inkább „rávette” beosztottjait, hogy teljesítsenek a maximum felett. „Aki mindent maga szeretne irányítani, az tönkretehet egy céget. Vagy egy országot.” A markáns belpolitikai célzást csak mintegy mellékesen tette a mondat végére, a kollektív hümmögésből viszont kiderült: veszik a lapot.

A méltóságteljes megemlékezés egyetlen vicces mozzanata az volt, amikor a negyedik felszólaló idézte ugyanazt a mondatot Jobstól egy híres 2005-ös beszédéből: „maradjatok éhesek és bolondok”, vagyis ahelyett, hogy a dogmáknak behódolva szolgálnánk a rendszert, jobban tennénk, ha inkább a saját életünket élnénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik