Tech

Erőszak és pornó árasztotta el a Facebookot

A hazai felhasználóknak egyelőre még van egy kis idejük felkészülni az érkező mocsokkal szemben.

Elsősorban szexuális pozitúrákba photoshopolt celebek és megkínzott állatok képei lepték el egyes felhasználók falait – az érintettek (az internet hagyományainak megfelelően) a Twitteren kezdtek el panaszkodni.

Maga a közösségi oldal is tisztában van a támadással, azonban egyelőre még az internetbiztonsággal foglalkozó cégek sem tudják pontosan, hogy milyen módszer áll a terjedés hátterében.

Ennek megfelelően arról sincs egyelőre információ, hogy ki vagy kik állnak a támadás mögött. Egyesek az Anonymous megkésett támadására gyanakodnak, míg mások a hackercsoport egy feltételezett tagjának munkásságára tippelnek – november 11-én ugyanis egy igen kifinomult, Fawkes vírus névre hallgató kártevő elindítását jelentették be:

Összefoglalva tehát egyelőre csak annyi biztos, hogy valami terjed.

A terjedés megakadályozásához pedig csak a józan paraszti ész és a szokásos eszközök használatát tudjuk ajánlani: a jelszó rendszeres módosítását, a nem használt alkalmazások rendszeres felülvizsgálatát és esetleges törlését, illetve annak kikapcsolását, hogy bármely ismerősünk publikálhasson a falunkra. (Ezeket az adatvédelmi beállítások között találjuk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik