Tech

Ma leáll a Facebook – vagy nem

Az Anonymous hackercsoport eddigi "teljesítményei" alapján még hihető is, hogy képesek leállítani a közösségi oldalt - a kérdés csak az, beváltják-e fenyegetésüket?

Ha valaki még nem hallott volna róluk és online hadjáratukról, az Anonymous tipikus áldozati köre olyan nagyvállalatokból áll, mint a Sony, a PayPal, a Bank of America, illetve egyes kormányok, melyek a hackercsoport szerint büntetést érdemeltek. Saját bevallásuk szerint alapvetően az emberiség egészéért állnak ki, így kerültek a célkeresztbe a gyermekpornósok is.

Az augusztusi bejelentés szerint a Facebookkal az a legnagyobb problémájuk, hogy az adatvédelem illúzióját kelti, miközben épp a felhasználók adatain gazdagodik meg – ezért november 5-én piros lapot osztanak.

Az Anonymous legnagyobb előnye – és szempontunkból a legnagyobb hátránya -, hogy egy abszolút informális csoportról van szó. Bárki a csoport tagjának nevezheti magát, aki egyetért a kollektíva eszmeiségével és tevékenységével, még átlagos felhasználók is.

A hangadók és véleményvezérek már augusztusban megpróbáltak elhatárolódni és a legutóbbi információk szerint továbbra sem támogatják a Facebook megtámadását – mostanában amúgy is van jobb dolguk.

A nap végére minden kiderül. S bár szerintünk nincs mitől félni, érdekes lenne megnézni, hogy mi történne, ha csak néhány órára is, de mégis leállna a Facebook. Ti mit csinálnátok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik