Tech

Klasszikus csalás a Facebookon

A leírás szerint elég csak megosztanunk az oldalt és a Facebook máris 45 centet fizet egy 14 éves fiú életmentő műtétért.

Hogy mi történt a 14 éves fiúval, amiért feltétlenül szüksége van a mi lájkunkra? “Ez a 14 éves srác 6 verést kapott a mostohaapjától amikor a fiú megakarta védeni a 2 éves kishúgát attól hogy az apja megerőszakolja, mindez akkor történt amikor az anya dolgozni volt, a fiú jelenlétének köszönhetően nem történt meg az erőszak és most az életéért küzd és azt mondták az orvosok, hogy neméli túl műtét nélkül amit az anyukája nem tud kifizetni. A facebook úgy döntött, hogy minden egyes megosztásért 45 centet fizet. :|

Bár már az sem teljesen világos, hogy mit jelent a 6 verés, mielőtt bárki lájkolná vagy terjesztené az oldalt, le kell szögezni, hogy az egész kamu, hoax, csalás, de legalábbis nem igaz.

A történet eredetileg 2010 februárjában jelent meg az Egyesült Államokban, ahol minden továbbküldött SMS után fizetett volna az AT&T vagy a Verizon mobilszolgáltató (esetleg a Facebook) 45 centet – bár akkor a fiú még 6 lövést szenvedett el, ami valljuk be, sokkal könnyebben értelmezhető, mint 6 verés.

Az oldal azért terjed mégis, mert – ahogy azt már a lánclevelekről szóló cikkünkben is megírtuk – egyrészről az ember önzetlenségét szólítja meg, másrészről azért, mert itt is “valamit semmiért” kap az ember, hiszen egy megosztás nekünk tényleg nem kerül semmibe. Épp e két mozzanat az, ami klasszikussá teszi ezt az átverést és amiért már 8400-nál is többen lájkolták.

Aki túl későn jött rá a hazugságra, ne essen kétségbe, a legjobbakkal is előfordul – nyugodtan törölje faláról a megosztást, az oldal baloldali oszlopának alján pedig vonja vissza lájkját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik