Tech

VIGYÁZZ, SPAM: Már az FBI-t támadják a nigériai hercegek

Új virágkorukat élik a gazdag nigériai örökösök, akiknek csak a számlaszámunk és egy apró összeg szükséges, hogy hatalmas vagyonukat megosszák velünk.

Valószínűleg mindenki találkozott már saját vagy ismerőse postafiókjában hasonló csalással, melynek az a lényege, hogy a hiszékeny címzett akár csak a legkisebb összeget is átutalja a feladónak – hiszen számára minden fillér talált pénz. S míg a rossz magyarsággal vagy angolsággal megfogalmazott levelekkel kapcsolatban már talán mindenki megtanulta, hogy érdemes óvatosan végigolvasni, ha egyből nem kerül törlésre, a spam nigériai hercegei új fokozatban kapcsoltak.

Az emberi pszichológia és meggyőzés nagymesterei kitalált szituációjukról részletesen számolnak be és a címzettet még meg is fenyegetik, ha nem lenne magától hajlandó milliókat keresni.

Ugyanis az épp újonnan virágkorát érő spam-típus most legelterjedtebb verziója szerint a New York városában letartóztatott diplomata (Mrs. Vernon Wallace) birtokában talált dollárokkal teli dobozt a címzett magáénak vallhatja, azonban ha figyelmen kívül veszi (és valljuk be, ez a fordulat minden lánclevél túlélésének alapja), akkor a pénzt a Világbank elkobozza, a címzett ellen pedig pénzmosás miatt indul eljárás.

Józan paraszti ésszel persze eddig is tudtuk, hogy nem leszünk attól milliomosok, hogy továbbküldjük minden ismerősünknek a postaládánkba tévedt bengáli kislány csodás történetét, ahogy nem fog kiesni minden fogunk, ha mégsem tennénk így. A mostani esetben viszont hallgassunk józan paraszti eszünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik