Tech

Vigyázz, SPAM: Magyar csalók a Facebookon

A beugratós módszerrel gyűjtött e-mail címeket feltehetően kéretlen reklámok küldésére használják.

Korábban is beszéltünk arról, hogy a Facebook üzenőfalon megjelenő, általában meghökkentő képet és sztorit tartalmazó bejegyzések sokszor olyan kártékony alkalmazásokhoz vezetik a felhasználókat, melyek célja, hogy megszerezzék a személyes adatainkat.

Az egyik leginkább terjedő üzenet szerint VV4 Veronika meztelenül pózolt a görög televíziónak – akik bedőlnek az átverésnek, önkéntelenül átadják adataikat – többek között nevüket és e-mail címüket – az alkalmazás készítőinek, majd az üzenetet maguk is publikálják saját üzenőfalukra, ahol az összes ismerősük látja azt.

A biztonságtechnikai szoftverekkel foglalkozó ESET hazai képviselete szerint a készítők célja valószínűleg kéretlen reklámlevelek küldéséhez felhasználni a megszerzett adatokat. Mivel nagyon egyszerű egy ilyen átverést leprogramozni és útjának indítani, viszonylag gyorsan építhető fel egy pár tízezer e-mail címből álló adatbázis.

Óvakodni kell azoktól a Facebook-bejegyzésektől, melyekhez szerzőjük nem fűzött személyes megjegyzést. Egy pár szavas komment már segít azonosítani, hogy a bejegyzést valóban az ismerősünk írta, nem pedig egy adathalász alkalmazástól származik.

Az erotikus vagy meghökkentő képeket és történetet tartalmazó, személyes megjegyzést nélkülöző üzenetek a legtöbb esetben adathalász alkalmazásoktól származnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik