Tech

Vigyázz, SPAM: új cikksorozat

Spam (spam)
Spam (spam)

A Tech rovat mostantól megpróbál rendszeresen beszámolni a legfrissebb spamekről és átverésekről, hogy már a terjedésük elején minél többen tudjanak róla.

Arról, hogy pontosan mi a spam, nincs egységes definíció, hiszen kéretlen levélszemét nem csak e-mail formájában érkezhet; terjedhet SMS-ben, a Facebookon, a Twitteren, de még csigaposta formájában is. Jellemzője azonban a kéretlenségen túl, hogy tömegesen terjed, tartalma valamilyen hirdetés vagy felhívás és legtöbbször csaló áll mögötte. A cél gyakran az áldozatok személyes adatainak beszerzése a csalás elkövetése érdekében; a küldők a további terjesztéshez pedig nem egyszer valamilyen digitális kártevő (vírus, féreg) segítségét veszik igénybe. De ellenpéldaként ott áll a teljesen értelmetlen “küldd tovább 153 ismerősnek, különben kihullik 153 szál hajad” típusú lánclevél is.

A spam-szűrők és vírusvédők világában mégis a legfontosabb védelmi eszköze bármely internet felhasználónak az ismeretlen forrású, ismeretlen tartalmakkal szembeni bizalmatlanság.

Cikksorozatunk ezt a természetes bizalmatlanságot erősítené meg azzal, hogy az újonnan felbukkanó csalásokra próbálná meg minél hamarabb ráhúzni a vizes lepedőt.

Mivel azonban mi sem lehetünk ott az internet minden pontján egyszerre, szükség van a Te segítségedre is. Ha találkozol egy gyanús tartalommal (e-mailben, Facebookon, akárhol), de nem mered megnyitni; ha megnyitottad és megszívtad; ha ismerősödet láttad szenvedni, szólj, hogy segíthessünk Rajtad és a többieken is.

Elérhetőek vagyunk a Facebookon és a techtud [kukac] 24.hu e-mail címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik