Tech

Karácsonyi átverések a neten

Ezeknek a leggyakoribb formája idén az, hogy az ember egy iPad nyeremény-ajánlatot kap, amihez hitelkártyaszámát kell csak megadni.

A másik gyakori forma, hogy egy közeli hozzátartozó, barát nevében segítséget kérnek a csalók, s a gyanútlan felhasználó átutalja a támogatást például a külföldön rekedt ismerősnek.

A bűnözők hamis ajándékutalványokat, üdvözlőkártyákat, nem létező szálláshelyeket is eladnak az interneten, de nem riadnak vissza attól sem, hogy otthon végezhető jól fizető munkát ígérjenek, vagy adakozásra kérjék az embereket. A pénz megszerzésén kívül fontos céljuk az is, hogy bizalmas banki és egyéb adatokat szerezzenek meg az áldozatoktól.

Veszélyes lehet az is, ha valaki ünnepi dalocskát, képernyővédőt, vagy karácsonyi animációt tölt le az internetről, mert ezekkel együtt rosszindulatú program is települhet a számítógépre. Ehhez hasonlóan óvatosan kell használni a hotelek és a repülőterek ingyenes internet hálózatait is, mert a nyílt rendszereken keresztül a csalók bizalmas adatokhoz is hozzájuthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik