Tech

Vigyázz, SPAM: Outlook-felhasználók célkeresztben

Az adathalászok a Microsoft nevében írnak (egész hihetően) és természetesen a felhasználók hozzáférési adataira kíváncsiak.

Amennyiben a spamszűrőnk nem csap le rá, és bejut a postafiókunkba, első ránézésre nem feltétlenül kezdünk el gyanakodni, hiszen a levél tárgyában az szerepel, hogy a Microsoft Outlookkal kapcsolatos fontos értesítésről van szó. Azt már meg sem említjük, hogy ráadásul a support@microsoftoutlook.com címről érkezik a levél.

Ilyenkor érdemes leellenőrizni a feladó domainjét, ugyanis ebben az esetben hamar kiderül, hogy a microsoftoutlook.com nem a Microsoft tulajdonába tartozik, így valószínűleg a levél is hamis.

A levél maga egyébként egy felszólítást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a mellékletet töltsük le és indítsuk el a Microsoft Outlook helyes beállítása végett. Annak, aki még itt sem fogna gyanút, fontos megjegyeznie, hogy egyrészről a Microsoft frissítéseket kizárólag saját rendszerén keresztül eszközöl, soha nem e-mailben, másrészről amúgy sem érdemes csak úgy letölteni és futtatni ki tudja honnan származó alkalmazásokat.

A csatolmány futtatása után a felhasználó hirtelen egy oldalon találja magát, ami többek közt a felhasználónevét és a jelszavát kéri.

Amennyiben ismerünk olyat, aki az utolsó pontig sem gyanakodna átverésre, sürgősen javasoljuk neki, hogy minden online jelenlétéhez más jelszót használjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik