Tech

Vigyázz, SPAM: “a YouTube jóváhagyta a videódat”

Spam (spam)
Spam (spam)

Egy olvasónk furcsállta, hogy a YouTube jóváhagyta egy videóját, mikor ő még soha nem töltött fel videót a megosztó oldalra.

Éppen ezért (és annak ellenére, hogy a Gmail spam-szűrője átengedte) a sorozatindító cikkünkben említett bizalmatlansággal fordult a “YouTube Administration sent you a message: Your video has been approved” (vagyis a YouTube adminisztráció üzenetet küldött neked: A videód jóváhagyásra került) címmel érkezett levélhez. Legjobb tudomása szerint ugyanis nemhogy jóváhagyásra nem adott le videót, de még életében nem töltött fel sehova semmilyen felvételt. Aki tehát hasonló cipőben jár, nyugodtan éljen a gyanúperrel, hogy át akarják verni.

Az alábbiakban látható levél egyébként nagyon profi utánzata a YouTube által küldött e-maileknek:


[katt]

A külső mellett ráadásul az is igen meggyőző, hogy a feladó ránézésre valóban a YouTube. A levél “mögé” nézve azonban hamar kiderül a csalás.

Nemcsak hogy a feladó hamis, de a levélben elhelyezett egyetlen link sem mutat a videómegosztóra – még a központi, hosszú, youtube-os hivatkozás is egy koreai oldalra kalauzol kattintás után.

Ez a spam egy meggyőző külsőbe bújtatott verziója a “milliókat nyertél egy sorsoláson” típusú leveleknek. De hogy lehet az ember egy olyan játékban nyertes, amire soha nem nevezett be?

Fontos tehát, hogy még ha látszólag megbízható forrásból is (Google, Facebook, YouTube vagy akár ismerősöktől) érkezik az üzenet, legyünk óvatosak, ha bármi olyat tapasztalunk, ami nem illik a képbe. (Ugyanígy: ha egy angolul nem beszélő ismerősünk ajánl valamit angolul a Facebookon, feltételezhetjük, hogy nem ő volt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik