Tudomány

Miért pont SPAM?

Minden út a Monty Pythonhoz és egy sós marhahúsos konzervhez vezet.

Ki gondolná, de a spam története több mint több százévre nyúlik vissza? A spam már korán “bebizonyította” azt, hogy létezéséhez nem muszáj internet.

Persze ekkor még nem tudták, hogy spamről van szó, s nem is nevezték spamnek. Az első regisztrált tömeges kéretlen levélküldés 1864. májusában történt, a Western Union távirati társaság követte el.

A nagy világgazdasági válságig fulladoztak az amerikai gazdagok postaládái a spamektől. Akkoriban a homályos befektetői ajánlatok voltak igazán népszerűek.

 

VIKINGEK, LÖNCSHÚS KONTRA MONTY PYTHON

A spam meséje egy abszurd mozzanattal gyarapodott a II. világháború után. 1970-ben ugyanis a BBC televízió bemutatta azt a “történelmi jelenetet”, melyben az abszurd humoráról híres Monty Python társulat egy vendéglői beszélgetést lényegében spamelessé változtatja.

A szkeccs egy vendéglőben játszódik, ahol lényegében csak spamet, azaz löncshúst árulnak. A vendéglős, amikor a menüt kérdezik tőle, felsorolja választékát, egyenként polcon sorakozó spamek nevét, így a végén már csak annyit mond: spam, spam, spam, spam. Egy történész ezután tudatja a világgal, hogy egész Nagy-Britanniát behálózta a löncshús, és ekkor vendéglőben tartózkodó vikingek végül eléneklik a spam-dalt.

A történet történelmi iróniát rejt, amit mi magyarként nehezen érthetünk. A II. világháború után túlzott mennyiségű import sózott marhahúskészítményekkel akarták felélénkíteni Anglia gazdaságát.

A spam az alacsonyabb társadalmi osztályok “kedvence lett”, az 1960-as években a gyenge minőségű takarmány miatt egységesen monoton ízvilágot és az olcsóságot képviselte. Ennyi pedig éppen elég volt ahhoz, hogy az angolok ráunjanak a löncshúsra, mint mi manapság a kéretlen levelekre.

“Fantáziadús menü” spammel:

 

LÖNCSHÚSOZÁS HELYETT SAJTOLÁS?

A kifejezést a mai értelemben vett spamelésre az 1980-as években ragasztották. A korai chat-szobákban, aki kéretlen üzeneteket továbbított volna, annak karakterei helyett a Monty Python spam idézete jelent meg. Így a rivális chatszobák „lakosai” előszeretettel mentek át spamelni az ellenséghez.

A Spamet gyártó cég a Hormel Foods úgy tűnik nem igazán vette a lapot a spamekkel kapcsolatban. A világhálón sohasem kifogásolta a spam szó használatát, annál inkább vádolta meg az antispam szoftvereket a löncshús jó hírnevének megsértéséért.

S hogy ragozzuk a spamelés egy másik neve az amerikai valveetázás. Képzeljük el úgy, mintha nálunk a spameket a mackósajt után nevezték volna el. A gasztronómiai képzavar azért nem terjedt el sokáig. Mi is csak azért említjük, hogy legyen valami tejtermék a hús mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik