Tudomány

Megbénította a Nap Magyarországot

napfogyatkozás ausztrália (napfogyatkozás, )
napfogyatkozás ausztrália (napfogyatkozás, )

Százezrek lepték el az utakat, a vonatokra nem lehetett jegyet kapni, sok helyen rendkívüli munkaszünet volt 1999. augusztus 11-én: mindenki a legjobb helyről akarta nézni a teljes napfogyatkozást. A kormányfő például Balatonőszödről.

Hosszú idő után 1999. augusztus 11-én láthattunk Magyarországról teljes napfogyatkozást a Sopron-Tihany-Szeged vonal 55 kilométeres sávjából. Szerdai nap volt, mégis felbolydult az ország, mindenki igyekezett a lehető legjobb helyről megfigyelni a jelenséget. Érthető, az ember életében jó, ha egyszer megadatik. A ’99-es előtt 1842. július 8-án takarta ki a Hold árnyéka teljesen a napkorongot – a látványt lelkes figyelő Petőfi ekkor csaknem megvakult a bal szemére -, a következőre 2081-ig kell várnunk.

Megtelt a Napváros

De maradjunk 1999 augusztusánál. Nyár lévén már 10-én, kedden zsúfolásig megteltek a balatoni vonatok, a MÁV a pénztáraknál és a kocsik számában is erősített. A budapesti tőzsdén bejelentették, a napfogyatkozás miatt nem számítanak számottevő mozgásra. Megteltek az utak és autópályák, készenlétbe helyezték a polgári védelmet is, Siófokon ideiglenes kommunikációs központot alakítottak ki.

A meteorológusok hidegfrontot jósoltak, de meg is nyugtattak mindenkit, a megfigyeléshez ideális, derült idő lesz. A csapból is a figyelmeztetés folyt: speciális szemüveg nélkül senki ne nézzen a Napba! Főleg ne távcsővel… Kedd délutánra aztán teljesen bedugult az M7-es, a Balatonra tartó vonatokra már lehetetlenség volt jegyet venni. A zsúfoltság szerdán sem szűnt, az idő viszont kicsit “romlott”: “hol kisebb, hol nagyobb átvonuló felhőtömb között lesznek derült és gyengén felhős részek az égbolton”.

A készenléti rendőrség is bejelentette, megerősítette állományát és felkészült a “különleges esetekre”. Budapest kiürült, a Balatonnál 15 éves magyar látogatócsúcs dőlt meg, Siófokot Napvárosnak nevezték: 400 ezer ember nézte innen a nem sokkal a pár perccel fél 12 előtt kezdődő napfogyatkozást. A jelenség idejére több vállalatnál ideiglenes munkaszünetet rendeltek el. A Nap előbukkanását országszerte százezrek köszöntötték kitörő tapssal, ujjongással.

Orbán Őszödön

Reagáltak az állatok is: a szegedi vadasparkban a napfogyatkozás előtti percekben elcsendesedtek és 7-8 percen keresztül alvásra készülő, illetve ébredés előtti állapotban voltak. Több udvarban a kakasok hajnalt jelezvén kukorékolni kezdtek. A nagy esemény “tragédia” nélkül telt, a tűzoltóságnak és a polgári védelemnek sehol nem kellett beavatkozni. Később több baleset is történt az utakon, hatalmas tömeg indult egyszerre hazafelé.

 Fotó: Thinkstock

Napfogyatkozás lesz Magyarországon

Péntek délelőtt részleges napfogyatkozás lesz látható Magyarország teljes területéről, ccsillagunk 60 százalékát fogja kitakarni a Hold. Hogyan és honnan lehet majd megfigyelni a legjobban? Kattintson ide!

Maga Orbán Viktor miniszterelnök családja körében a balatonöszödi kormányüdülőből nézte végig a napfogyatkozást. “A ritka természeti jelenség kapcsán újságírók előtt annak a várakozásának adott hangot, hogy most már talán végetér hazánkban az ár- és belvíz sújtotta időszak, úgy is mint a természet egy szerencsétlen sorozata” – számolt be az MTI 1999-ben.

A tihanyi apátság pincéjébe 5000 palack bort és üzeneteket falaztak be, amelyet a következő, 2081-es napfogyatkozáskor vehetnek majd át a tulajdonlevelek felmutatói. Göncz Árpád köztársasági elnök is üzent. Gyermek is született a teljes napfogyatkozás idején, a veszprémi Friedl Mária 12 óra 46 perckor szülte meg kilencedik gyermekét. A mama vajúdása gyakorlatilag a napfogyatkozással egyidőben kezdődött és annak végére született meg a kisfiú. Ahhoz képest, milyen tömeget vonzott az esemény, később csak két szemsérülésről számoltak be.

Cikkünket az MTI Archívuma alapján állítottuk össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik