Tudomány
Napfogyatkozás a Marson (napfogyatkozás, mars, )

Napfogyatkozás a Marson

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 09. 04. 13:00

A NASA kutatószondájának sikerült lefotóznia, ahogy a bolygó egyik holdja áthalad a Nap előtt és részben kitakarja a csillagot.

Korábban a témában:

Egy éve dolgozik a Marson a Curiosity, a NASA kutatószondája. Két, teleobjektívvel felszerelt kamerája közül a jobb oldali fényképezte le, amint a Mars nagyobbik holdja, a Phobos áthalad központi csillagunk korongja előtt – írja a National Geographic.

Mivel a viszonylag aprócska, alig 27 kilométer átmérőjű Phobos nem takarja el teljesen a napkorongot gyűrűs napfogyatkozás alakult ki. A képeken látszik, hogy a hold alakja szabálytalan, szinte krumpliszerű. A fotók három másodpercenként készültek, 2013. augusztus 17-én; a teljes átvonulás mindössze 30 másodpercig tartott. Mark Lemmon, a Texas A & M University kutatója szerint ez a jelenség áll a legközelebb a Mars bolygón a teljes napfogyatkozáshoz. A most készített fotók messze a legrészletesebb képek, amelyek marsi hold-átvonulásról valaha készültek.

Fotó: NASA

Hasonló jelenségről korábban a másik, még ma is aktív Mars-szonda, az Opportunity is készített fotókat. Az ilyen felvételek azért különösen jelentősek, mert ezek alapján többet tudhatnak meg a kutatók a két Mars-hold, a Phobos és a Deimos pályájáról. Most például kiderült, hogy a Phobos pályája a fedés pillanataiban valószínűleg több kilométerrel eltért attól, amit korábban számítottak.

Holdunk méretének és helyzetének köszönhetően a Földről teljes napfogyatkozást is láthatunk. A Hold átmérője ugyanis 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van. Ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

A Hold látszólagos mérete néha nagyobb, mint a Nap látszólagos mérete, máskor kisebb. Ezt az okozza, hogy a bolygók és a holdak elliptikus pályán keringnek. Emiatt a Föld–Hold-távolság is és a Nap–Föld-távolság is periodikusan változik. A “méretváltozás” szabad szemmel észlelhetetlen, viszont ez és a Föld–Hold/Nap–Föld ekliptika különbsége különböző típusú napfogyatkozásokhoz vezet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.