Tudomány

Napfogyatkozás a Marson

Napfogyatkozás a Marson (napfogyatkozás, mars, )
Napfogyatkozás a Marson (napfogyatkozás, mars, )

A NASA kutatószondájának sikerült lefotóznia, ahogy a bolygó egyik holdja áthalad a Nap előtt és részben kitakarja a csillagot.

Egy éve dolgozik a Marson a Curiosity, a NASA kutatószondája. Két, teleobjektívvel felszerelt kamerája közül a jobb oldali fényképezte le, amint a Mars nagyobbik holdja, a Phobos áthalad központi csillagunk korongja előtt – írja a National Geographic.

Mivel a viszonylag aprócska, alig 27 kilométer átmérőjű Phobos nem takarja el teljesen a napkorongot gyűrűs napfogyatkozás alakult ki. A képeken látszik, hogy a hold alakja szabálytalan, szinte krumpliszerű. A fotók három másodpercenként készültek, 2013. augusztus 17-én; a teljes átvonulás mindössze 30 másodpercig tartott. Mark Lemmon, a Texas A & M University kutatója szerint ez a jelenség áll a legközelebb a Mars bolygón a teljes napfogyatkozáshoz. A most készített fotók messze a legrészletesebb képek, amelyek marsi hold-átvonulásról valaha készültek.

Fotó: NASA

Hasonló jelenségről korábban a másik, még ma is aktív Mars-szonda, az Opportunity is készített fotókat. Az ilyen felvételek azért különösen jelentősek, mert ezek alapján többet tudhatnak meg a kutatók a két Mars-hold, a Phobos és a Deimos pályájáról. Most például kiderült, hogy a Phobos pályája a fedés pillanataiban valószínűleg több kilométerrel eltért attól, amit korábban számítottak.

Holdunk méretének és helyzetének köszönhetően a Földről teljes napfogyatkozást is láthatunk. A Hold átmérője ugyanis 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van. Ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

A Hold látszólagos mérete néha nagyobb, mint a Nap látszólagos mérete, máskor kisebb. Ezt az okozza, hogy a bolygók és a holdak elliptikus pályán keringnek. Emiatt a Föld–Hold-távolság is és a Nap–Föld-távolság is periodikusan változik. A “méretváltozás” szabad szemmel észlelhetetlen, viszont ez és a Föld–Hold/Nap–Föld ekliptika különbsége különböző típusú napfogyatkozásokhoz vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik