Tudomány

Napfogyatkozás lesz Magyarországon

napfogyatkozás (napfogyatkozás, 2012 május)
napfogyatkozás (napfogyatkozás, 2012 május)

Az egész ország területéről látható lesz péntek délelőtt, ahogy a napkorong 60 százaléka a Hold árnyékába kerül.

A fővárosból nézve március 20-án, 9:39 perckor kezdődik a fogyatkozás, a csúcsot 10:48-kor éri el. Ekkor a Napkorong 58,4 százaléka lesz takarásban, a napfény mennyisége érezhetően csökkenni fog, a jelenség pedig szabad szemmel nézve is ideális látványt nyújt. Az ország teljes területéről látható lesz majd, ide kattintva talál egy táblázatot, hogy Magyarország különböző pontjain mikor érdemes az eget kémlelni – az időpont világidőben van megadva, egy órát hozzá kell adni.

Nekünk 60 százalék jut, a teljes napfogyatkozás sávja az Atlanti-óceán felett, lakott területektől távol esik. A legközelebbi “száraz pont”, ahonnét Napunkat teljes sötétségbe burkolózva látnánk, a Feröer szigetek. Nyilván minél közelebb van valaki a teljesség sávjához – gondolunk itt Nyugat-Európában tartózkodó honfitársainkra – annál látványosabb égi parádéban lesz része.

Fotó: AFP / William West

Akár meg is vakulhatunk!

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a napfogyatkozás óvatlan megfigyelése nagyon veszélyes, maradandó szemsérülést, vakságot okozhat. Ne nézzünk a Napba se távcsővel, se szabad szemmel, se videokamera vagy fényképezőgép keresőjén keresztül. Szabad szemmel kísérve a folyamatot mindenképp megfelelő szűrőre van szükség, ami ideális esetben egy speciálisan erre a célra készült szemüveg vagy hegesztőszemüveg, de túlexponált negatívval, kormozott üveggel senki ne próbálkozzon.

Teljes Napfogyatkozás Ausztráliában 2012-ben

Használhatunk camera obscurát is, ekkor egy milliméteres lyukon áthaladó fény vetíti ki a lyuk mögé a Nap képét. Ugyanígy figyelhetjük meg lombos fák árnyékában is: a levelek közötti kis rések a Napot kerekded foltokba vetítik a földre, majd a fogyatkozás maximális fázisára mindegyik kép egyformán “kicsorbul”.

Profik segítségével az “igazi”

Lehetőség van arra is, hogy profi körülmények közt, szakemberek segítségével legyünk a napfogyatkozás tanúi egy-egy csillagvizsgálóban – ezek listájában ide kattintva böngészhet. A Magyar Tudományos Akadémia a Széchenyi téri székház előtti parkolóban szervez bemutatót, a védőszemüveget a helyszínen biztosítják.

“Otthoni” távcsöves megfigyeléshez az MCSE mindenképp stabilan rögzített gyári napszűrő használatát javasolja. A nem erre a célra gyártott vagy otthon barkácsolt napszűrők komoly veszélyt jelentenek. De még ebben az esetben sem ajánlott hosszabb ideig a Napba nézni, de erre nincs is szükség: a folyamat lassú, elég 5-10 percenként meglesni, hogy áll.

Már csak az kell, hogy derült legyen az égbolt, amire talán van esély, a meteorológiai előrejelzés egyelőre “gyengén felhős” égboltot jósol péntekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik