Tudomány

Gmail mesterkurzus lustáknak

Segítünk az iroda digitális fenegyerekévé válni.

Billentyűkombinációk kezdőknek és haladóknak

Sorozatunk előző részeiből ajánljuk a kezdőknek szánt általános bevezetőt, a haladóknak kitalált Word-fogásokat és a Windows Intéző királyi eszköztárát.

Míg húsz éve világrengető nóvum volt, manapság mindennapjaink talán legidegölőbb elfoglaltsága az elektronikus posta. Bár a szerkesztőségben akad néhány kivétel, a túlnyomó többség egyetért abban, hogy ha már úgyis muszáj választani, még mindig a Google levelezője a legkényelmesebb, mivel a felület roppant felhasználóbarát és érthető.

Azonban az igazán lusták még gyorsabban és még hatékonyabban használhatják, ha megtanulnak néhány billentyűkombinációt.

Az alapvetőek természetesen az e-mail megírásával kapcsolatosak: a Ctrl+Enter elküldi a levelet, míg a Ctrl+Shift+c illetve a Ctrl+Shift+b rövidítésekkel könnyedén a CC (másolatot kapó címzettek) és a BCC (titkos másolatot kapó címzettek) mezőbe ugorhatunk.

A Gmail talán második legkedveltebb funkciója a chat. Amennyiben egyszerre több emberrel is csevegünk, immáron nem kell az ablakaik között kattintgatni, amennyiben megjegyezzük a Ctrl+. és Ctrl+, kombinációkat, melyekkel a következő illetve előző chatablakokba ugorhatunk.

Ha valaki ennél komolyabb funkciókra vágyik, ki kell pipálja a billentyűkódok bekapcsolása lehetőséget a jobb felső sarokban található fogaskerék ikon mögött elérhető Beállítások menüpontban.

Ezek után képes lesz az egér nélkül navigálni: a k és a j betűkkel hirtelen fel-alá mászkálhat a Gmail által Beszélgetéseknek nevezett levélfolyamok listájában, míg az n és a p betűkkel az egyes levelezéseken belül mozgathatja a kurzort – az Enter (vagy o) billentyű nyit, míg az u visszavisz a főmenübe.

Levelezéshez a c, az r, az a és az f betűket érdemes megjegyezni – az elsővel vadi új levelet írhatunk, a másodikkal válaszolhatunk egy kijelöltre, a harmadik a “válasz mindenkinek” megfelelője, míg az utolsóval továbbítani tudunk. Amennyiben egy Shiftet rakunk az egyes betűk elé, úgy mindezt új ablakban tehetjük meg.

Érdemes még talán megjegyezni az s-t, amivel csillagozni tudjuk a levélfolyamokat és a Ctrl+s-t, amivel a piszkozatba menthetjük egy éppen készülő levelünket. De akinek ennyi nem volt elég, az megtalálja a teljes listát a Google Súgójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik