Tudomány

Billentyűkombinációk kezdőknek

Segítünk némi időt spórolni a számítógép használata közben.

Reményeink szerint nincs senki, aki ne ismerné az informatika leghíresebb ikerpárosát, a másolásra és beillesztésre szolgáló Ctrl+C – Ctrl+V kombinációt. Úgyhogy vegyünk át néhány olyat, melyek mindennapi használatával gyorsabban tudjuk működtetni a számítógépet, vagyis időt spórolunk.

Kezdjük az alapokkal.

Windows
Az alkalmazások, illetve ablakok közti váltást megoldhatjuk Alt+Tab-bal – de ha vagánykodni támad kedvünk, akkor azt Alt helyett a Windows gombot válasszuk. Ha az aktuálisan orrunk előtt lévő programot viszont bezárnánk, akkor az Alt+F4 gyorsabb lehet, mint a jobb felső sarokban található X kattintása. Amennyiben nem egy programtól, hanem egy fájltól szabadulnánk meg, úgy a törlést és a lomtár ürítését egyszerre is elintézhetjük a Shift+Delete billentyűk lenyomásával.

A Ctrl+C – Ctrl+V párosához hasonló univerzalitással használható bárhol a Ctrl+Z és a Ctrl+Y, melyek közül az első a legutóbbi cselekvésünk visszavonását, míg az utóbbi a visszavonás ismételt végrehajtását eredményezi. Ugyancsak általánosan elfogadott az F5, amely egy böngésző vagy egyéb ablak frissítését követi el.

Word
Az előzőekben már említett Ctrl+C, +V, +Z és +Y mellett van még néhány betű, ami hasznos lehet. Ilyen például a Ctrl+S, ami a dokumentum mentésére szolgál; a Ctrl+F, amely a keresőablakot dobja fel; vagy a Ctrl+P, amely a nyomtatás menüjét aktiválja. (Ez utóbbi kettő egyébként máshol is működhet.)

Bónusz: Facebook
Nemcsak programok, hanem weblapok is ismerik a gyorsbillentyűket. A világ legnagyobb közösségi oldala számos lehetőséget kínál – ezek egy része azonban böngészőnként eltér. Kezdésnek a két leghasznosabb: a j és a k, melyekkel a falunkon megjelenő bejegyzések közt navigálhatunk fel és le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik