Tudomány

10 Word-trükk haladóknak

Segítünk az iroda digitális fenegyerekévé válni.

Megértjük, ha a vájtfülűeknek kevés volt a billentyűkombinációk kezdőknek című alapozó kurzusunk, ezért most átnyargalunk néhány kevésbé ismert trükkre mindenki kedvenc szövegszerkesztőjében.

1. Gyors kijelölés
Klikk és a kurzor odaugrik; duplaklikk és kijelöltük az egész szót; triplaklikk és az egész bekezdést. Akinek pedig köztes megoldásra van szüksége, az próbálja ki a ctrl+klikk kombinációt, amivel egy egész mondatot lehet kijelölni. Ugyancsak izgalmas lehet az alt+kijelölés, amivel a szövegből tetszőleges méretű négyzet jelölhető ki.

2. Mi az a szó?
Bár az alt+katt hasonlít az előbbi műveletre, elvégzésével felugrik a Word beépített szinonima szótára.

3. Mozgás
Amennyiben szeretnénk a szöveg egyik végéből a másikba eljutni, de nincs kedvünk kézbe venni az egeret, egyszerűen tartsuk lenyomva a ctrl billentyűt, majd valamelyik nyilat. A balra-jobbra nyilakkal egy-egy szót ugrunk át, míg a fel-le nyilakkal teljes bekezdéseket.

4. Teleport
Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hol módosítottunk utoljára a szövegen, a Shift+F5 segít – még akkor is, ha időközben bezártuk a doksit.

5. kisbetű-NAGYBETŰ
Jelöljünk ki tetszőleges mennyiségű szöveget, majd próbáljuk ki a Shift+F3-at – kisbetűk, NAGYBETŰK és nagy Kezdőbetűk között fog váltogatni.

6. Ahol csak jól esik
Bátran duplaklikkeljünk a lap egy üres pontjára és kezdjünk el írni ott, ahol csak jól esik.

7. Stílustalanítás
Ha ezt a cikket a jó öreg ctrl+c – ctrl+v párossal valaki átmásolja Wordbe, a szöveggel együtt a formázást is átmásolja. A sima szöveghez elég ctrl+a-val kijelölni mindent és a ctrl+space kombinációval stílustalanítani.

8. Mozgatás
A legtöbben a ctrl+x – ctrl+v duóval mozgatják a szöveget a dokumentumon belül, pedig van egy sokkal egyszerűbb megoldás: jelöljük ki a kívánt tartalmat, nyomjunk egy F2-t és a kívánt helyen üssünk egy entert.

9. Szimbolikus
Amennyiben egy szimbólumot annyit használunk, hogy fejből tudjuk a kódját, felesleges minden egyes alkalommal a beszúrást választani – sokkal egyszerűbb egy alt+x. Az euró jelének például 20aC a kódja, amit ha beírása után egyből egy alt+x-szel öblítünk, egyből megkapjuk a kívánt €-t.

10. Blablabla
Kevesen tudják, hogy a Wordbe bele van építve egy lorem ipsum generátor, vagyis ha csak helykitöltő szövegre van szükségünk, elég annyit beírnunk, hogy =lorem(b,s) majd ütni egy entert. A b helyére a bekezdések számát írjuk, míg az s helyére a sorokét.

Jó gyakorlást kívánunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik