Tudomány

Legyen a Windows Intézés királya

Segítünk az iroda digitális fenegyerekévé válni.

Az inkább általános Billentyűkombinációk kezdőnek című kurzusunk és a haladóknak szánt Word-trükkök után most áttérünk a Windows fájlkezelőjére.

Az igazán profik már csak halványan emlékeznek a Windows Intézőre, hiszen rég áttértek a Total Commander (vagy egy ahhoz hasonló program) használatára, azonban ha az irodai gépen nincs más választás, érdemes a lehető legprofibban használni, vagyis megtanulni a billentyűkombinációkat.

Ctrl
Természetesen működik a már korábbiakban megismert Ctrl+A, illetőleg Ctrl+C/X-Ctrl+V kombináció, de gyakori szükségletet elégíthet ki a Ctrl+N, illetve a Ctrl+W – az előbbi az adott nézetben új Intéző ablakot nyit, az utóbbi pedig bezárja az aktuális ablakot.

Alt
Az “Alt-család” talán leghasznosabb tagjai a nyilak: az Alt+←, illetve Alt+→ kombinációkkal hátra, illetve előre haladhatunk a már megtekintett mappák között, míg az Alt+↑ az aktuális mappa “szülőmappájába” juttat minket. Kevésbé sűrűn használt, de legalább ilyen hasznos kombináció az Alt+Enter, amivel az épp kijelölt fájl tulajdonságait tudjuk megnézni. Az Alt+D-vel pedig felugrunk a címsávba és egyúttal kijelöljük annak tartalmát.

Kizárólag vérprofiknak
Ha valaki már kisujjból rázza a fenti kombinációkat, esetlegesen megpróbálkozhat egy hárombillentyűs variációval: a Ctrl+Shift+N az adott mappában létrehoz egy almappát.

U.i.: Akik teljesen le akarják rázni az egeret, jegyezzék meg a Shift+F10 kombinációt is, ami a jobbklikknek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik