Tudomány

9 magyar kész meghalni a Marson

mars (mars)
mars (mars)

A szinte hihetetlen programba világszerte kétszázezren jelentkeztek - közülük kilenc magyar.

Először másfél éve számoltunk be a holland Bas Lansdorp Mars One névre keresztelt projektjéről, amely néhány ember számára lehetőséget biztosítana arra, hogy eljusson a vörös bolygóra. Nem kell hozzá semmilyen előismeret, csak vállalkozó szellem és életre szóló odaadás – ugyanis nincs retúrjegy, a technika jelen állása szerint aki egyszer útra kél, az a Marson for meghalni.

A történet másik csavarja, hogy az egész egy hatalmas valóságshow-ként jönne létre – a szervezők így biztosítanák a roppant drága utazás anyagi hátterét. Számításaik szerint az első hat ember célba juttatása 6 milliárd dollárt emésztene fel – s bár ezt nem vonnánk kétségbe, viszonyításképp halkan csak azt jegyezzük meg, hogy a teljesen robotizált Curiosity a NASA-nak 2 milliárd dollárjába fájt. Akinek van kedve, vonjon le következtetést.

De vissza a tárgyhoz: az űrben játszódó valóságshow-nak természetesen csillagszemű valóságshow-hősökre van szüksége. Egy év alatt összesen kétszázezren jelentkeztek, és kilenc közülük magyar – aki szeretné őket megismerni, kattintson a linkre.

Az első rosta után 1058-an maradtak játékban – 586 férfi és 472 nő. Nagy részük amerikai és kanadai, nagy részük diplomás, nagy részük 36 év alatti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik