Tudomány

Lefékezett a zuhanó műhold

A legújabb adatok szerint hajnali 2 és reggel 6 óra között éri el a föld légkörét az égi objektum.

Úgy tűnik, sokáig kell ébren maradnia annak, aki valamit is látni szeretne az UARS földre érkezéséből. A jelenleg 150-170 kilométer magasan járó műhold légköri belépését ugyanis jelenleg magyar idő szerint szombat hajnal 2 és reggel 6 óra közé teszik a kutatók – írja a nol.hu. Az viszont még mindig kérdéses, hogy a darabokban érkező űrszemét hol fog földet érni. A NASA szerint csekély az esélye, hogy az Egyesült Államokban is landolnának törmelékdarabok, de teljességgel nem is zárható ki, mivel némileg megváltozott a műhold pályája és sebessége.

Az olaszok mindenesetre nem bízzák magukat a véletlenre. Az ország északi részén élőket arra kérték a hatóságok, hogy éjjel lehetőleg ne menjenek ki a szabadba, és a házakon belül is maradjanak az alsó szinteken, a tartófalak közelében.

Szakértők becslése szerint egyébként annak a valószínűsége, hogy egy emberben kárt okozhatnak a műhold részei 1:3200-hoz. A legnagyobb objektum, ami “túlélheti” a légkörben való égést, a műhold üzemanyagtartálya. A szerkezet maga közel hat tonna súlyú, a legnagyobb földbe csapódó rész feltételezhetően 160 kg lesz, de igen csekély a valószínűsége, hogy lakott területre zuhan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik