Belföld

Két adagban érkezik a műholdtörmelék

Magyarországot nem veszélyeztetik az amerikai műhold éjjel Földet érő darabjai a katasztrófavédelem szerint.

A NASA legfrisebb információi szerint (közép-európai időben megadva) szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között csapódott volna be a Földbe a kiszolgált amerikai műhold. Ez azonban elmaradt, mert az időkép.hu információja szerint a műhold ismét emelkedik, bár sebessége nem változott. (nagy kép forrása: Jónás Károly, idokep.hu)

A NASA továbbra sem tudja pontosan megmondani, hogy hol érnek földet azok a darabok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy elégjenek a sűrű légkörben, a jelenlegi számítások szerint a roncsok egy széles sávban – Afrikában és Ausztráliában, valamint a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánon – szóródnak szét.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteki, az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint Magyarországot nem fogják érinteni az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei.

Péntek délben telefonkonferenciát tartottak az EU-tagállamok illetékes szervezetei, és kiderült, hogy polgári védelmi hatóságaiknak nincsenek egyöntetű adataik arról, mikor és hol várható a műhold maradványainak becsapódása. Ugyanakkor több tagállam becslései is azt mutatják, hogy az amerikai műhold törmelékeinek Földet érése két ütemben várható.

Az időkép.hu információja szerint az osztrák határhoz közel, fényszennyezéstől védett helyen fél 10 után halványan már látszódott az átvonuló műhold. Éjjel 2 óra 9 perckor ismét látható lesz a Földet másfél óránként megkerülő objektum, ezúttal északkeleti irányban.

Az amerikai űrkutatási hivatal a hét elején figyelmeztetett arra, hogy a kisebb autóbusz nagyságú műhold darabjai valószínűleg szeptember 22. és 24. között becsapódnak bolygónk felszínébe, de nem tudni pontosan hol és mikor. A 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű UARS amerikai tudományos műhold legnagyobb “visszatérő” darabja várhatóan 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű lesz. A többi elég a légkörben.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni,1:3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítsen a becsapódó részelemek valamelyike.

Közép-európai idő szerint szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között csapódik be a Földbe egy kiszolgált amerikai műhold az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legfrissebb számításai szerint.

A NASA továbbra sem tudja pontosan megmondani, hogy hol érnek földet azok a darabok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy elégjenek a sűrű légkörben. A veszélyeztetett zónából azonban kikerült Kanada, így a NASA most arra számít, hogy a roncsok egy széles sávban – Afrikában és Ausztráliában, valamint a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánon – szóródnak szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik