Szórakozás

Elszörnyednek az emberek amikor megtudják, miért okoz fura érzést a szájukban az ananászevés

Noppawat Tom Charoensinphon / Getty Images
Noppawat Tom Charoensinphon / Getty Images
Az ananászról terjedő városi legendák és nagy pizzavita mellé itt egy tudományos tény.

Van-e az ananász fogyasztásának bármilyen hatása a testnedvekre? A tudomány szerint valószínűleg nincs, az viszont tény, hogy a szájban és a nyelven fura, bizsergő érzést okoz a trópusi gyümölcs.

Egy tudományos TikTok-csatorna lerántotta a leplet az ananász titkáról, s miután megismerték, sokan fogadkoznak, hogy soha többé egy falatot sem esznek a gyümölcsből – írja a LadBible című brit bulvárportál.

Az @sf_microscopy nevű csatorna videójában mikroszkóp alatt mutatnak meg egy darabkát a gyümölcs húsából, mely tele van apró, tűszerű tüskékkel. Ezek a kálcium-oxalát kristályok átszúrják a szájban a sejtek membránját és irritációt okoznak.

Bár a videó sokakat eltántorít az ananászfogyasztástól, a jelenség teljesen veszélytelen, az ember továbbra is nyugodtan ehet ananászt, akár pizzafeltétként is, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy Olaszországban komoly következményi lehetnek a nemzeti ételre pakolt trópusi gyümölcsnek.

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine - WIRA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik