Szórakozás

Idén is figyelheti radaron, merre jár éppen a mikulás

norad
norad
Idén is élő videóban közvetíti az Észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD), merre jár éppen a Mikulás. A több évtizedes hagyomány egy sajtóhibával kezdődött.

A Sears nevű amerikai áruházlánc 1955-ben különleges karácsonyi akciót hirdetett: december 24-én, a gyerekek felhívhattak egy mikulás-telefonközpontot, ahol még az utolsó percben elmondhatták, ha lefelejtettek valamit az ajándéklistáról, vagy azt, hogy hol találja őket a Télapó, ha a család nem otthon tölti az ünnepeket.

A Sears központjába aztán egyetlen hívás sem érkezett, az Egyesült Államok légvédelmi parancsnokságának (CONAD) ügyeletes tisztjének telefonja azonban folyamatosan csörgött. Az üzletlánc hirdetésében elírtak egy számot, ez okozta a galibát.

A légvédelmisek állták a sarat: igyekeztek minden betelefonáló gyereket megnyugtatni, a következő évben pedig már maguk szervezték meg a mikulásfigyelő forródrótot. A hagyományt az 1958-ban alakult, Kanada és az Egyesült Államok légvédelméért felelős Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is folytatta. Azóta, minden évben az északi-sarki indulástól végigkövetik a mikulás útját, s közben telefonokra, emailekre válaszolnak.

Aki kíváncsi, maga is megnézheti a NORAD weblapján, hol jár éppen a Mikulás. Ehhez nem kell mást tenni, mint IDE KATTINTANI!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik