Szórakozás

Mémmel reagált Ukrajna hivatalos Twitter-fiókja az orosz fenyegetés hírére

Bár sokakat aggaszt a hír, hogy Oroszország Ukrajna inváziójára készülhet, de az ország közösségi oldalát kezelő adminok inkább próbálják elviccelni a dolgot.

Félő, hogy Oroszország ismét Ukrajna lerohanására készül. A fenyegetés nagy aggodalmat kelt a nyugati vezetők körében – legutóbb épp a lengyel miniszterelnök nyilatkozott arról, hogy mennyire tart ettől, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök decemberi találkozója is lényegében erről szólt –, de nyilvánvalóan nem eléggé ahhoz, hogy az ukrán közösségi média adminjai elveszítsék humorérzéküket.

Az ország Twitter-fiókja ugyanis megosztott egy mémet, amely a fejfájás különböző típusait illusztrálja, piros foltokkal kiemelve a migrén, a magas vérnyomás, és a stressz által érintett területeket. A képen egy negyedik típusú, az egész koponyát megbolygató fejfájás is bemutatásra került, amit Oroszország szomszédsága okoz.


A LADBible által bemutatott bejegyzést több mint 455 ezren lájkolták – miközben a fióknak csak 221 ezer követője van –, a Tajvani Digitális Diplomáciai Szövetség pedig ugyanezzel a mémmel válaszolt, Oroszország helyett Kínával. De míg a Twitteren a hangnem könnyed lehet, a valóság a helyszínen sokkal komolyabb, hiszen orosz csapatok gyülekeznek az ukrán határnál.

Az ukrán vezetés szerint Oroszország „kiképzőtáborokat tart az Orosz Fegyveres Erők hivatásos katonáinak vezetésével” és „megerősíti a határvonal közelében lévő egységeket (…) további 122 mm-es önjáró tüzérségi járművekkel, harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel”, valamint növeli a mesterlövészcsapatok számát is a térségben.

Moszkva 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, és a kelet-ukrajnai szeparatista felkelés mögé állt, a két ország fegyveres konfliktusa azóta tart. Az ukrán erők és az Oroszország által támogatott lázadók közötti harcokban az utóbbi években több mint 14 ezer ember vesztette életét.

Ukrajna és a Nyugat azzal vádolta Oroszországot, hogy csapatokat és fegyvereket küldött a szeparatisták támogatására, amit Moszkva többször is tagadott, a Kreml pedig kitart amellett, hogy Oroszország nem részese a konfliktusnak.

A feszültségek idén újra fellángoltak az ukrán határhoz közeli orosz csapaterősítésről szóló jelentések nyomán, amelyek ukrán és nyugati tisztviselők szerint Ukrajna lerohanását jelezhetik.

Az amerikai hírszerzés tisztviselői megállapították, hogy Oroszország mintegy 70 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és év elején invázióra készülhet.

Ugyanakkor egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nem túl valószínű, hogy Oroszország ténylegesen is le fogja rohanni Ukrajnát.

Kicsi a valószínűsége, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát
Az ukrán határ mentén kialakult, háborús konfliktussal fenyegető válságról Sz. Bíró Zoltán történészt, Oroszország-szakértőt kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik