Nagyvilág

Fegyveres konfliktus fenyegethet az EU keleti határain a lengyel kormányfő szerint

Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Fegyveres konfliktus fenyegethet az Európai Unió keleti határain, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki Mario Draghi olasz miniszterelnökkel egyeztetett csütörtökön Rómában.

A két politikus a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetről, valamint Kelet-Ukrajnáról is egyeztetett egymással, az MTI tudósítása szerint hosszú és konstruktív megbeszélésnek minősítették a tárgyalásokat, Morawiecki újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette:

Európának képesnek kell lennie arra, hogy megteremtse határai biztonságát. Nagyon fontos, hogy az észak-atlanti szövetség egésze azonos hullámhosszon legyen.

A lengyel kormányfő úgy vélekedett, hogy Ukrajna „tűzvonalba” került, az utóbbi harminc évben soha nem volt ennyire reális a fegyveres konfliktus fenyegetése az Európai Unió keleti határain. Úgy vélekedett, hogy a háttérben Oroszország áll, mely „teszteli, meddig gyakorolhat nyomást Európára”.

Morawiecki kifejtette: Vlagyimir Putyin orosz elnök „minden szinten az erőt alkalmazza, a gazdaságban is, tudva, hogy hatalma a gázáraktól függ, és mindent megtesz, hogy Európa az orosz energia-ellátástól függjön”.

A Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin között szerdán videón tartott megbeszélésre utalva Morawiecki kijelentette, hogy köszönetet mond majd Bidennek, ha Oroszország valóban csökkenti nyomásgyakorlását Ukrajnára és Európára.

A tapasztalat azt mutatja, hogy Putyinban nem lehet megbízni, és az engedmények politikája nem működik

– jelentette ki a lengyel kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik